Marinar roman ranit pe o nava capturata de piratii somalezi

0
718
piratii-somalezi

piratii-somaleziPrietena marinarului roman imbarcat pe nava Rim, capturata de piratii somalezi in Oceanul Indian, in 2 februarie, sustine ca acesta a fost impuscat in sold in timpul unei confruntari intre doua grupari, ea solicitand interventia urgenta a autoritatilor pentru salvarea marinarului.

 

„L-au impuscat pe Teo. Mi-a spus ca a fost ranit la sold in timpul unui schimb de focuri intre pirati. Nu stiu mai mult… Cer interventia de urgenta a statului roman pentru salvarea acestui om care sta de peste patru luni acolo, fara ca cineva sa incerce sa faca ceva”, a declarat telefonic Mariana Andrei, prietena marinarului Virgil Teofil Cretu.

Potrivit acesteia, piratii somalezi din Golful Aden care au capturat nava Rim s-au despartit in doua tabere care au devenit rivale. O parte dintre acestia au parasit nava, iar acum ii ataca pe cei ramasi la bord.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor si reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor in Romania, Adrian Mihalcioiu, a declarat ca a fost informat, miercuri dimineata, de faptul ca Virgil Teofil Cretu, marinarul roman de pe nava Rim, capturata de piratii somalezi la inceputul lunii februarie, ar fi fost impuscat.

„Marinarul a luat legatura cu familia si a spus ca a fost impuscat in sold de catre pirati. Deocamdata, nu stim mai multe amanunte, dar situatia este foarte grava in conditiile in care a fost ranit si nu exista asistenta medicala la bordul navei”, a declarat Adrian Mihalcioiu.

El a mai spus ca va incerca sa afle in urmatoarele ore mai multe detalii despre evenimentele petrecute la bordul navei Rim.

In 25 mai, marinarul roman imbarcat pe nava Rim si-a anuntat prietena, prin telefon, ca piratii l-au amenintat ca-l vor ucide daca nu vor primi suma de 400.000 de dolari.

Mihalcioiu declara ca firma libiana, proprietara navei, ar fi strans suma de 300.000 de dolari, dar nu ar fi gasit modalitatea prin care acesti bani sa ajunga in mainile piratilor.

O situatie similara s-a inregistrat la sfarsitul lunii februarie, cand prietena marinarului roman declarase ca acesta se afla in pericol si solicitase interventia urgenta a autoritatilor romane. Ea afirma atunci ca a primit un telefon de la prietenul ei, care ii spusese ca piratii ameninta ca vor incepe sa ucida marinarii luati ostatici daca nu vor primi banii pe care ii cer pentru eliberarea navei.

Ministerul roman de Externe afirmase in februarie, la solicitarea MEDIAFAX, ca o celula de criza a MAE monitorizeaza zilnic situatia navei si este in contact permanent cu firma proprietara a navei, care negociaza cu rapitorii.

La sfarsitul lunii martie, piratii somalezi cereau trei milioane de dolari rascumparare pentru eliberarea cargoului libian MV RIM, la bordul caruia se afla si un marinar roman, si amenintau ca ii vor ucide pe membrii echipajului in cazul in care nu primesc suma solicitata, relata AFP.

Proprietate a companiei libiene White Sea Shipping, cargoul MV Rim plecase din Romania si nu si-a anuntat ruta la autoritatile care supravegheaza traficul in Oceanul Indian.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihalcioiu, a declarat ca nava nu are asigurare si era dusa la dezmembrat.

Cargoul libian Rim, sub pavilion nord-coreean, a fost capturat in nord-vestul Golfului Aden, la 2 februarie 2010. El s-a indreptat mai intai catre coasta somaleza a Golfului Aden, langa LasKorey, unde s-a intalnit cu forte din Puntland, existand schimburi de focuri intre acestea si pirati. Apoi, vasul s-a deplasat pe langa Cornul Africii, spre Garacad, in Oceanul Indian. La mijlocul lui februarie, Rim navigha intre Garacad si Kulub.

Echipajul navei Rim este format din zece marinari, unul roman, iar ceilalti sirieni. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here