Marian Sarbu a demisionat din functia de prim-vicepresedinte al ASF

0
1285

Marian Sarbu a demisionat, vineri, din functia de prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), dupa ce, la inceputul acestei luni, judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au hotarat ca numirea acestuia este neconstitutionala.

„Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat act de demisia domnului Marian Sarbu din functia de prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sarbu a notificat Parlamentul Romaniei (conducerea Camerei Deputatilor si Senatului) in privinta demisiei incepand cu data de vineri, 18 iulie”, informeaza Mediafax.

Sarbu a fost numit de Parlament in aceasta functie in data de 16 iunie. Anterior, el a fost membru neexecutiv in Consiliul ASF.

Ulterior, in data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au hotarat ca numirea lui Sarbu in functia de prim-vicepresedinte al ASF este neconstitutionala.

In motivarea instantei se arata ca Sarbu nu are o experienta profesionala specifica acestei functii.

„Marian Sarbu nu are o experienta profesionala specifica in materie de minim noua ani. Curtea constata ca acesta nu intruneste conditia prevazuta de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea in functia de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Prin urmare, Hotararea Parlamentului nr.26/2014 este nelegala in ceea ce priveste aceasta numire”, se arata in motivarea CC de la inceputul lunii iulie.

Potrivit ASF, presedintele institutiei, Misu Negritoiu, a constatat, printr-o decizie adoptata luni, incetarea mandatului de membru executiv si prim-vicepresedinte al ASF al lui Marian Sarbu incepand cu data de 18 iulie.

„Demisia domnului Marian Sarbu are in vedere Decizia Curtii Constitutionale 389 din 2 iulie 2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepresedintelui ASF”, se mai spune in comunicatul ASF.

Anterior numirii lui Sarbu, functia de prim-vicepresedinte ASF a fost detinuta de Daniel Daianu, in prezent consilier in cadrul institutiei, post pe care il va ocupa pana la 30 septembrie.

De la 1 octombrie, Daianu va activa, pentru un mandat de 5 ani, in functia de membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al BNR.

ASF si-a inceput activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here