Locuintele noi din Bucuresti, mai ieftine, in medie, cu 15% decat apartamentele vechi din apropiere

0
664

Preturile medii de vanzare pe metrul patrat ale apartamentelor noi din Bucuresti au ajuns, in unele cazuri, cu 15% mai mici fata de cele ale locuintelor din blocurile construite dupa 1977 situate in aceeasi zona.

Fondul norvegian de investitii Romania Invest, proprietarul a peste 800 de apartamente in Bucuresti si in tara, a realizat un studiu care analizeaza diferenta dintre preturile de vanzare ale locuintelor noi si cele vechi localizate la o raza de 500 de metri de acestea, din sectoarele 3 si 6 ale Capitalei.
Analiza a fost realizata in perioada iulie-septembrie 2010, pe baza preturilor apartamentelor din portofoliul fondului de investitii, in cazul locuintelor noi, si luand in calcul preturile promovate de agentii si site-uri imobiliare, la cele vechi.
Rezultatele, in urma studierii ofertelor, arata ca pretul de vanzare pe metrul patrat al locuintelor noi este mai mic cu 1% pana la 40% decat al celor vechi, in functie de zona si de numarul apartamentelor.
“Am simtit nevoia sa dam publicitatii rezultatele acestor analize pe care le facem periodic, pentru ca rezultatele ni s-au parut cel putin uimitoare. Stiam ca, in principiu, in ultimul an, pretul apartamentelor noi vandute de Be Igloo era foarte aproape de al celor vechi, diferenta fiind un procent de maxim 20%, reprezentand suprafetele comune. In acest an, noi am redus preturile cu aproximativ 10 procente si, desi au fost foarte multe voci in piata de la care am auzit fraze asemanatoare, este prima oara cand Be Igloo poate declara ca mai jos de atat nu se poate.” (Nimrod Zvik, director de marketing si vanzari Be Igloo).
Au fost luate in calcul trei proiecte rezidentiale – Optima si Armonia, dezvoltate in sectorul 3 si Ten Blocks in sectorul 6.
Spre exemplificare, in carteriul Ten Blocks din Militari, unde diferentele de pret ajung pana la 40%, apartamentele cu doua camere (104,98 metri patrati) se vand cu 798 euro/mp, iar cele vechi din apropiere (50 metri patrati) cu 1.016,67 euro/mp.
La apartamentele cu trei camere, analiza Romania Invest a relevat un pret de vanzare pe segmentul vechi de 1.057 euro/mp, cu 15% mai mare decat cele la care se comercializeaza locuintele cu acelasi numar de camere din Ten Blocks.
Apartamentele cu trei camere din Ten Bloks au 121,93 metri patrati, iar cele vechi mai putin cu 50 metri patrati, respectiv 70 de metri patrati.
In sectorul 3, in complexul Armonia, situat in zona Titan, pretul de vanzare pe metrul patrat pentru un apartament cu o camera, cu o suprafata de 59,6 metri patrati este de 955,22 euro. in comparatie, pentru o garsoniera intr-un bloc vechi in zona, pretul de vanzare este de 1.000 de euro pe metrul patrat.
La apartamentele cu doua camere diferenta ajunge la 6%, respectiv 1.033 euro pe metrul patrat pentru 72,6 metri patrati in Armonia, fata de 1.200 de euro pe metrul patrat corespunzator unei locuinte vechi de 50 de metri patrati in apropiere.
Pentru apartamentele cu trei camere diferenta este mai mica, de doar 1%, in cazul aceluiasi proiect rezidential.
Si in ansamblul Optima apartamentele noi sunt disponibile la vanzare la preturi mai mici comparativ cu segmentul vechi. Scaderea este 16% pentru apartamentele cu doua camere si de 5% in cazul celor cu trei camere.
Apartamentele in complexul Optima au preturi de vanzare de 934 euro pe metrul patrat, in timp ce locuintele din blocurile vechi din zona sunt scoase la vanzare la circa 1.000 de euro pe metrul patrat.
De mentionat ca suprafata apartamentelor noi include si spatiile comune, reprezentand aproximativ 20% din aria totala, iar preturile apartamentelor noi includ TVA.
De asemenea, pentru apartamentele vechi, in cazul achizitiilor cu bani gheata, proprietarii sunt dispusi sa reduca pretul de vanzare cu 5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here