Listeria monocytogenes

0
1649

Ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioada, generate de prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in produsele de file de somon afumat, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice in acest sens, anunta institutia intr-un comunicat de presa.

In cadrul acestor verificari, s-au prelevat atat probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cat si probe de sanitatie din zonele de productie si ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise catre laboratoare pentru a fi analizate.

“Rezultatele buletinelor de analize, emise incepand cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in probele de produs finit, provenite de la doua unitati de procesare a pestelui. Avand in vedere rezultatul pozitiv la probele de produs finit “file somon afumat”, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unitatile respective, unde, in urma controlului efectuat, a fost dispusa masura suspendarii activitatii liniei de productie “file somon afumat” si retinerea oficiala a unei cantitati de 134 de kg de produse. De asemenea, au fost aplicate sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 42.000 de lei” se arata in comunicatul ANSVSA.

Autoritatea a mai mentionat si faptul ca s-a actionat si pentru retragere de pe piata a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distributie puse la dispozitie de catre reprezentantii unitatilor respective.

“De la inceputul acestei saptamani, cand a fost declansata actiunea de control si pana la aceasta data, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistata prezenta bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse. Actiunile de retragere si de rechemare ale produsului “file somon afumat”, provenit de la cele doua unitati de prelucrare a pestelui, sunt in derulare si se desfasoara sub supravegherea inspectorilor ANSVSA,” explica ANSVSA.

De asemenea, institutia a precizat ca respectivele controalele ANSVSA cu aceasta tematica, vor continua.

Retailerii Auchan si Carrefour au retras de la comercializare, in ultimele trei luni, file de somon afumat anuntand ca produsul – marca proprie in cazul Auchan si al companiei NEGRO 2000 SRL, in cazul Carrefour – ar putea fi contaminat cu Listeria monocitogenes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here