Lista serviciilor pentru care se va plati impozit forfetar

0
942
impozit

impozitTransportul cu taxiuri, spalatoriile auto si interpretarea artistica se numara printre activitatile introduse intr-o lista ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, in care nu mai figureaza touroperatorii sau centrele de fitness.

 

Alte servicii nou introduse, clasificate dupa codul CAEN, pentru care se va plati impozit forfetar sunt:

vulcanizarile

transporturile urbane, suburbane si metropolitane de calatori

alte transporturi terestre de calatori

activitati de intretinere peisagistica

activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole)

activitati de creare artistica

activitati de gestionare a salilor de spectacole si alte activitati de servicii

Activitatile mentionate sunt incluse intr-un proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codul Fiscal si introducerea impozitul forfetar, obtinut de MEDIAFAX.

Printre domeniile care au fost initial incluse in lista si au fost ulterior eliminate se numara repararea calculatoarelor si a echipamentelor de comunicatii, repararea ceasurilor si a bijuteriilor, balciurile si parcurile de distractii.

Astfel, in noua lista a serviciilor propuse pentru impozitul forfetar mai sunt incluse:

intretinerea si repararea autovehiculelor (vulcanizari)

hoteluri si alte facilitati de cazare similare

facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata

parcuri pentru rulote, campinguri si tabere si alte servicii de cazare

De asmenea, impozitul forfetar se va aplica si pentru:

restaurante

firme prestatoare de servicii in alimentatie (catering) pentru evenimente

alte activitati de alimentatie

baruri si alte activitati de servire a bauturilor

alte servicii de rezervare si asistenta turistica

repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina

repararea incaltamintei si a articolelor din piele

repararea mobilei si a furniturilor casnice

repararea ceasurilor si a bijuteriilor

repararea articolelor de uz personal si gospodaresc

spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana

coafura si alte activitati de infrumusetare

activitati de pompe funebre si similare

activitati de intretinere corporala si alte activitati de servicii

In proiectul Guvernului este prezentata si modalitatea de calcul pentru stabilirea impozitului forfetar in cazul categoriilor „Restaurante, baruri cafenele”, si „Hoteluri si alte facilitati de cazare”.

In cazul primei categorii, firmele prestatoare vor plati o suma care creste odata cu rangul localitatii unde se afla restaurantul si a suprafetei totale utile.

Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi platit pentru localurile de la sat care nu au o suprafata utila mai mare de 10 metri patrati.

Proprietarul unui bar cu o suprafata de 20 de metri patrati, tot dintr-un sat, va plati 3.400 de lei. Suma maxima pentru un astfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafata de 240 de metri patrati, la 34.200 de lei pe an.

Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate in comune, suma minima platita pentru o suprafata de maxim 10 metri patrati va fi de 2.300 de lei, in timp ce impozitul maxim pentru o suprafata totala utila de 240 de metri patrati ajunge la 34.500 de lei.

La oras, impozitul variaza, conform acelorasi parametri, intre 2.900 de lei si 34.800 de lei.

In cazul municipiilor, impozitul este diferentiat pe patru zone, astfel ca o firma care isi desfasoara activitatea intr-o zona de tip A (centrala -n.r.) va plati un impozit anual intre 8.900 de lei si 41.100 de lei.

La categoria „Hoteluri si alte facilitati de cazare”, impozitul forfetar este calculat in functie de numarul de camere autorizate si numarul de stele sau margarete.

Astfel, impozitul anual se calculeaza inmultind 1.226 lei cu numarul de camere si cu un coeficient care porneste de la 0,5 pentru locatiile de o stea si creste cu 0,25 unitati, pana la 1,5 pentru cele de cinci stele.

Pentru hotelurile si pensiunile cu o singura stea, valoarea impozitului este de 613 lei inmultit cu numarul de camere, pentru cele cu doua stele/margarete ajunge la 919,5 lei inmultit cu numarul de camere, iar cele de cinci stele/margarete vor trebui sa achite o suma echivalenta cu 1.839 de lei inmultit cu numarul de camere.

Proiectul nu precizeaza clar nivelul minim al veniturilor anuale sub care se plateste impozit forfetar, in documentul de lucru fiind specificata conditia ca veniturile sa nu depaseasca „35.000 (100.000) euro”.

Documentul mai arata ca impozitul forfetar se va declara si plati trimestrial, in suma de o patrime din impozitul forfetar anual, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul.

Premierul Emil Boc declara la finele anului trecut ca prima sarcina a actualului ministru de Finante a fost sa regandeasca impozitul minim aplicat firmelor prin reorientarea si restrangerea acestuia spre acele domenii unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta, cum ar fi industria hoteliera si restaurantele. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here