Lichidele nonnewtoniene fac posibil „mersul pe apa”

0
1291

 

În ultimele zile, un videoclip a devenit viral pe net, anunțând că „mersul pe apă” („This substance lets you walk on water – Aceasta substanță îțî permite să mergi pe apă”) ar fi posibil pentru orice om. Cel puțin așa a fost el prezentat de cei ce l-au promovat în spațiul web, promovând ideea de lichid „non-newtonian”.

 

Cu toate acestea, deși pe Twitter videoclipul a dat naștere unor comentarii care își permit să asemene acest „mers pe apă” cu minunea Mântuitorului Hristos, totuși puțini au realizat că nu este vorba nicidecum de „apă”, ci de un lichid care are în componența sa doar 1/3 apă, așa încât, nu-l deosebește cu nimic, spre exemplu, de orice alt amestec cu vâscozitate extrem de mare, sau care pur și simplu are în componență apă – așa cum, spre exemplu, ar fi aluatul sau… betonul.

 

În cadrul prezentării video se pot citi explicații suplimentare, care amintesc că substanța este un amestec de 1 parte apă și 2 părți amidon din porumb, demonstrând proprietățile fluidelor non-newtoniene. Fluidele non-newtoniene se comportă ca un solid, atunci când li se aplică brusc o forță, și ca un lichid, atunci când li se aplică o forță constantă, lent.

 

„Cum poate fi ceva și solid și lichid? În amestec, exista mici particule de amidon din porumb, distribuite uniform. Atunci când se aplică o forță lentă și constantă, particulele au timp să se îndepărteze. Deci, obiectul se scufundă exact ca într-un lichid. Atunci când se aplică o forță bruscă, particulele nu au timp să se depărteze unele de altele. Prin urmare, obiectul rămâne inert, ca și când s-ar afla pe o suprafață solidă”.

Ceea ce face ca fluidele non-newtoniene să fie unice, este prin rumare vâscozitatea care se poate modifica în raport cu forța aplicată asupra lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here