Leul s-a inscris pe un curs de depreciere fata de Euro

0
818
leu-euro

leu-euroMoneda nationala a trecut de nivelul de rezistenta de la 4,1950 Lei pentru 1 Euro ; in conditiile actuale- analistii se asteapta ca moneda nationala sa ramana pe un trend de depreciere. Majoritatea monedelor din Europa Centrala si de Est au cazut dramatic saptamana trecuta fata de Euro.

 La randul sau, moneda Europeana s-a prabusit fata de dolarul american, ajungand pana la nivelul din 2006. increderea in Francul Elvetian- in crestere.

«In ultima zi a saptamanii trecute, Leul a trecut de nivelul de rezistenta situat la 4,1950 Lei pentru 1 Euro, nivel pe care l-a mai testat recent, incheind sedinta de vineri la 4,2001 Lei pentru 1 Euro ; conform elementelor de analiza tehnica, odata depasita aceasta rezistenta, cel mai probabil este ca Leul sa se mentina pe acest trend de depreciere, daca nu apar alte elemente economico-financiare majore sau interventii ale Bancii Nationale”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
De la inceputul lunii ianuarie (anul curent), moneda nationala nu a mai inchis o sedinta de tranzactionare la nivelul inregistrat in prezent. Leul nu este insa singura moneda din Europa Centrala si de Est care a scazut semnificativ in ultima saptamana : Forintul si Zlotul Polonez s-au depreciat dramatic in ultimele zile, pe fondul declaratiilor unor oficiali de la Budapesta privind posibilele similitudini intre situatia Ungariei si cea a Greciei, care au accentuat ingrijorarea globala privind criza deficitelor bugetare din UE. Forintul a scazut saptamana trecuta cu 5,19% fata de Euro, cel mai scazut nivel din ultimul an; in aceeasi perioada, Zlotul Polonez s-a depreciat cu 2,73% fata de Euro, Coroana Ceha – cu 1,09%, iar Leul cu 1%.
Deprecierea Leului are efecte benefice pentru exportatori si consecinte dramatice pentru cei care au contractate credite in Euro, in special pe fondul actual al reducerii veniturilor angajatilor si scaderii incasarilor- in cazul firmelor.
«Piata valutara isi mentine aceeasi tendinta din ultimele luni: Euro se prabuseste zgomotos fata de Dolarul American, coborand saptamana trecuta la nivelul din 2006 : sub 1,2 USD pentru 1 Euro. si daca ingrijorarea globala privind economia Zonei Euro este mare, cea privind economiile statelor non-membre ale Zonei Euro este si mai mare, iar monedele respective suporta evolutii in consecinta », arata analistii X-Trade Brokers.
 « Sa nu ne amagim insa : cel putin in cazul Romaniei, nu putem <<sa aruncam vina>> privind deprecierea monedei nationale doar asupra factorilor externi, in conditiile in care sunt suficienti factori de risc interni: asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul de masuri de austeritate, situatia incerta inca a urmatoarei transe de la FMI, sursele de acoperire sustenabila a deficitului bugetar pe termen mediu si lung etc », a precizat Victor Safta.
Singura moneda din Europa care s-a apreciat considerabil in ultima saptamana comparativ cu moneda Euro a fost Francul Elvetian, care a castigat 2,24%, « aratand astfel ca multi investitori considera ca, in perioada actuala, e mai sigur sa fii in afara Uniunii Europene, fapt sustinut si de stabilitatea inregistrata de Rubla si de Lira Turceasca », apreciaza analistii X-Trade Brokers.
« In ceea ce priveste Romania, in situatia in care este economia in prezent, nu exista solutii usoare, indiferent cine se afla la guvernare. Axarea doar pe reducerea cheltuielilor, fara un focus constant pe cresterea veniturilor este insa paguboasa indiferent daca vorbim despre bugetul unei familii, al unei firme sau al statului. in cazul Romaniei, <<la loc de frunte>> ar trebui sa se afle preocuparea privind cresterea veniturilor prin sustinerea IMM-urilor prin toate mijloacele posibile, motivul fiind extrem de simplu: produc (produceau ?) cca 70% din PIB. Daca se mai prabusesc multe, caruselul reducerii cheltuielilor bugetare va continua sa se invarta, intrucat resursele de a le acoperi pe cele din urma vor fi in continua scadere », a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here