Leul ramane ezitant, desi pericolul iminent care pandea Grecia a fost inlaturat

0
894

Cursul leului in fata Euro a inregistrat o usoara tendinta descendenta in ultima saptamana (-0,45%), cu toate ca vestile din Grecia au fost in general favorabile, stimuland apetitul pentru monede cu grad mai ridicat de risc. In aceeasi perioada Euro a castigat 2,5% in fata dolarului american si s-a apreciat hotarat cu 4,24% in fata francului elvetian, indepartandu-se de minimele istorice.

Saptamana aceasta Banca Centrala Europeana urmeaza a majora cel mai probabil rata dobanzii cu 0,25 puncte procentuale pana la 1,5%, contribuind la cresterea interesului pentru detinerea de Euro. Trecerea prin Parlamentul de la Atena a legilor cuprinzand masuri de austeritate si vanzari de active in valoare totala de 78 de miliarde Euro a permis UE sa aprobe eliberarea transei urmatoare din pachetul stabilit in 2010. Grecia va putea sa isi acopere cheltuielile cu pensiile si salariile si sa isi rascumpere titlurile scadente, cel putin pentru luna august. « Detaliile celui de-al doilea pachet UE-FMI pentru Grecia, care ar urma sa includa si participarea sectorului privat vor fi cunoscute in septembrie. S&P a avertizat ca sub forma curenta a planului ratingul tarii ar fi coborat la default. Pentru moment insa pericolul imediat a fost eliminat, iar pietele au rasuflat usurate, ceea ce s-a vazut in performanta Euro. Leul insa s-a evidentiat negativ», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. In regiune efectul atitudinii mai optimiste a fost vizibil in variatiile forintului si zlotului.
Saptamana trecuta a adus o apreciere de 1,55% pentru forint si de 1,74% pentru zlot in fata Euro. « Pietele par a se feri deocamdata de leu, fapt pus pe seama vestilor mai slabe din economie dar si a legaturii dintre sectorul bancar romanesc si cel grecesc », a precizat Victor Safta. Consumul nu reuseste sa revina consistent, iar prudenta noilor norme de creditare luate in calcul limiteaza potentialul de cresere al acestuia. Ritmul utilizarii fondurilor europene ramane unul foarte scazut, iar arieratele in zona companiilor de stat au depasit in primul trimestru 4% din PIB. Toti acesti factori de risc nu ar fi impiedicat insa in mod normal o minima tendinta de apreciere a leului, daca nu ar fi fost vorba de prezenta capitalului grecesc in bancile romanesti. « Bancile cu capital grecesc ar putea fi nevoite sa se bazeze pe alte resurse decat cele provenite de la « baza » pentru a isi extinde activitatea de creditare, dar aceasta ar insemna costuri mai mari. Bancile cu capital grecesc ar putea deveni in consecinta mai rezervate in oferirea de finantare economiei reale», a aratat Victor Safta. Consolidarea leului deasupra pragului de 4,2 fata de Euro pare totusi destul de fragila. Stingerea temporara a temerilor legate de Grecia ar putea deschide insa calea unor aprecieri pe termen scurt.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent  la conturile de investiţii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here