Legea pensiilor a fost adoptata de Camera Deputatilor

0
724
pesionari

pesionariProiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi „pentru”, 2 „impotriva” si 3 abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele dorite.

Dezbaterile in plenul Camerei au durat circa 10 ore, timp in care deputatii au luat si doua pauze de consultari.

Premierul Emil Boc a participat la prima parte a dezbaterii, in timp ce ministrul Muncii, Ioan Botis, a ramas in sala pana la finalul sedintei.

Discutiile asupra legii au fost marcate de controverse intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, un moment semnificativ fiind cel in care deputatii s-au pronuntat asupra varstei standard de pensionare.

Dupa ce au votat de trei ori asupra aceluiasi amendament, deputatii au adoptat varianta initiala aprobata de Senat, potrivit careia varsta de pensionare va fi atat pentru femei cat si pentru barbati de 65 de ani. Ei au respins astfel propunerea Comisiei de munca, potrivit careia varsta de pensionare pentru femei urma sa fie de 63 de ani.

Discutiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a parasit sala inaintea votului, cerand majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar.

Deputatii PNL, la randul lor, au parasit sala, dupa votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.

Catre finalul dezbaterii, deputatii au ajuns la un larg consens in ceea ce priveste continuarea votului prin ridicare de mana, din cauza problemelor tehnice. Astfel, aceasta propunere a fost aprobata cu 137 de voturi pentru si doar un vot impotriva.

in cursul dezbaterilor, deputatii au mai stabilit integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

De asemenea, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe sau din contracte ori conventii urmeaza sa fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, a decis Camera Deputatilor.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat marti seara raportul la proiectul legii pensiilor. Comisia propunea ca punctul de pensie sa fie 45% din salariul mediu brut pe economie si varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar pentru barbati de 65 de ani.

Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacita de Senat, iar Camera Deputatilor este forul decizional. Dupa adoptare, actul normativ urmeaza sa fie transmis presedintelui spre promulgare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here