Laurentiu Baciu, LAPAR: “Noua impozitare va fi inca o povara pentru producatorii agricoli”

0
812

Guvernul a avizat marti pachetul de masuri fiscale, prin care – printre altele – se va schimba modalitatea de impozitare pentru argicultorii persoane fizice, de la o taxa pe venitul declarat (cum este in prezent), la impozit pe suprafata sau numar de animale, astfel ca, in acest fel, se va mari si baza de impozitare.

Pe scurt, este vorba despre faptul ca agricultorii care primesc subventii prin APIA de la stat sau Uniunea Europeana si care au in posesie o suprafata de teren de peste 2 hectare vor plati intre 84,94 si 96,5 lei pe hectar, in functie de suprafata detinuta.

“Am aflat din presa, pentru ca noi nu am fost chemati la consultari, ca se va impune un impozit forfetar pe unitatea de suprafata a terenurilor agricole lucrate de persoanele fizice si nu cunosc modul in care au fost calculate si ce criterii au stat la baza fixarii acelor sume. Dar va fi mai greu pentru fermieri, mai ales ca am inteles ca nu s-a tinut cont de amplasarea acestor terenuri si de veniturile ce se pot obtine din exploatarea lor. De pilda, nu putem compara ternurile de pe Dealul Tutovei, cu cernozionurile din Baragan. In Baragan cheltuielile sunt mai mici si productiile obtinute sunt mai mari, fata de cele de pe Dealurile Tutovei. Eu cred ca aceasta masura va adanci dezechilibrele din agricultura, care exista si asa, astfel ca va fi inca o povara pe umerii celor care isi castiga existenta in acest domeniu”, a declarat Laurentiu Baciu, predesintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here