KAZAHSTANUL IN 2050

0
1013

Kazahstanul, la inceput de secol XXI,  este un stat independent, sigur pe sine.
Modificarile, care au loc in lume, sub influenta crizei globale prelungite, nu ne sperie. Suntem gata pentru ele. Sarcina noastra acum este de a continua dezvoltarea durabila in secolul XXI, pastrand tot ceea ce am realizat de-a lungul anilor de independenta.
Scopul nostru principal este ca, pana in 2050, sa cream o societate a bunastarii, bazata pe un stat puternic, cu o economie dezvoltata si cu oportunitati generale de munca.
Un stat puternic este deosebit de important pentru  asigurarea conditiilor de crestere economica accelerata.
Un stat puternic nu este implicat in politica de supravietuire, ci in politica de planificare, de dezvoltare durabila si de crestere economica.

De aceea, astazi, in ajunul Zilei Independentei, ma adresez voua, dragii mei concetateni, cu un nou Mesaj. El reprezinta punctul meu de vedere cu privire la perspectivele de dezvoltare a tarii noastre.
El este, in principiu, un nou curs politic.
I. Kazahstanul  ca stat format reprezinta  rezultatul  testului  criza  a statalitaţii noastre  si a economiei nationale, a societatii civile, a coeziunii sociale, a rolului de lider regional si a autoritaţii  internaţionale.
Exact cu 15 ani in urma, noi am adoptat Strategia de dezvoltare a Kazahstanului pana in anul 2030.
Acest lucru s-a intamplat in anul 1997 – perioada, in care inca nu era depasit definitiv haosul post-sovietic, iar criza framanta şi Asia de Sud-Est, si multe alte piete. A fost foarte greu pentru noi.
In toti acesti ani, insa, strategia noastra, ca un far aprins, ne lumina calea, incurajandu-ne sa mergem mai departe, sa nu ne abatem de la scopul principal.

Scopul nostru principal este ca pana in 2050 sa ne inscriem in randul celor mai dezvoltate 30 de tari ale lumii.
Realizarile noastre si modelul nostru kazah de dezvoltare va trebui sa fie baza unui curs politic nou.
Strategia Kazahstan-2050 reprezinta  dezvoltarea armonioasa a Strategiei Kazahstan-2030 intr-o noua etapa. Acesta este raspunsul la intrebarea cine suntem, incotro mergem si unde vrem sa ajungem in anul 2050. Sunt sigur, ca tanara generaţie este interesata sa cunoasca  acest lucru.
Pentru toate aceste motive, propunem proiectul noii politici a natiunii pana in 2050. Acesta va fi mesajul meu pentru poporul kazah.

Incotro mergem?

Kazahstanul in 2050 va trebui sa fie in randul  celor mai dezvoltate  30 de tari ale lumii.
Printre tarile in curs de dezvoltare, concurenta pentru un loc in acest club va fi acerba. Natiunea trebuie sa fie pregatita pentru confruntarea economica globala, realizand in mod clar faptul ca, un loc sub soare este garantat doar celui mai puternic.
Suntem chemaţi sa muncim cu daruire şi inspiraţie, fara a pierde din vedere obiectivele noastre principale in vederea:
• Dezvoltarii in continuare si consolidarii statalitaţii.
• Trecerii la noile principii ale politicii economice.
• Sprijinului multilateral al antreprenoriatului – forta motrice a economiei nationale.
• Crearii unui model social nou.
• Crearii unor sisteme moderne si eficiente de invatamant şi de sanatate.
• Cresterii responsabilitaţii, eficientei si functionalitaţii aparatului de stat.
• Crearii unei politici internationale si de aparare, adecvate noilor provocari

Cum vad eu Kazahstanul in viitor?

Cred cu tarie ca kazahii anului 2050 vor reprezenta o societate de oameni educati, liberi, trilingvi.

Ei vor fi  cetateni ai lumii. Vor calatori. Vor fi  deschişi la noi cunostinte. Vor fi harnici. Vor fi patrioti ai tarii lor.

Sunt convins ca in anul 2050 Kazahstanul va fi o societate a muncii universale. Acesta va fi  un stat cu o economie puternica, in care totul se va face  pentru om. Un stat cu un nivel inalt de educatie şi asistenţa medicala. Un stat, in care va domni pacea si linistea. Un stat cu cetateni liberi si egali, cu putere echitabila. Un stat de drept.

Eu cred ca suntem pe drumul cel bun, si nimic nu ne poate abate de la aceasta  cale. (DE NURSULTAN  NAZARBAYEV- PRESEDINTELE KAZAHSTANULUI (selectiuni)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here