KAZAHSTAN 2050. DRUMUL UNEI NATIUNI SPRE PROSPERITATE SI IMPORTANTA GLOBALA

0
986

Traim fara indoiala o perioada furtunoasa si dificila. O perioada de schimbari rapide in domeniul economic si politic la nivel mondial. Un timp al crizelor puternice, ce pune sub semnul intrebarii fundamentele statului national si viitorul economiilor nationale si pune sub presiune asigurarea protectiei sociale si valorile considerate odinioara drept sacrosante ale neo-liberalismului.

In aceasta perioada a haosului si improvizatiei doar cateva natiuni isi permit luxul de a realiza previziuni si planuri economice si politice pe termen lung. China si Statele Unite isi construiesc si propun popoarelor lor si partenerilor internationali o viziune pe termen lung asupra dezvoltarii lor nationale.

In acest timp al incertitudinilor si primejdiilor, cand chiar si o predictie economica pe termen scurt este considerata hazardata, doar cateva natiuni au resursele necesare si dorinta de a actiona drept calauze pentru viitorul mondial.

In data de 17 decembrie 2012 Kazahstanul a intrat in acest select club al natiunilor constiente de rolul si pozitia lor in plan regional si global, prin prezentarea unui plan ambitios, realist si bine construit, vizand dezvoltarea viitoare a Kazahstanului pana in 2050.

Prin vocea presedintelui sau, Nursultan Nazarbayev, Kazahstanul a creat prototipul unui model de constructie nationala pe termen lung. Un adevarat model, la nivel regional si mondial, de constructie statala sanatoasa si stabila.

Kazahstan 2030 : depasind crizele si stabilizand natiunea.

Kazahstanul nu este la prima etapa a planului de constituire a unei societati deschise si a unei economii puternice.

In 1997, Kazahstanul si-a stabilit principalele etape de dezvoltare, prin strategia prezidentiala: Kazahstan-2030.

Departe de a fi doar o strategie pe hartie, strategia pana in 2030 s-a demonstrat a fi un mod perfect prin care Kazahstanul si-a construit o natiune si o economie puternica.

Programul a permis Kazahstanului sa isi exploateze rezervele substantiale de petrol si gaze naturale, sa devina dintr-un stat izolat un stat conectat la intreaga lume prin intermediul unui nou Drum al Matasii, dar ce transporta acum energie si comert. Prin acest plan, Kazahstanul si-a creat o economie moderna, ce nu depinde doar de resursele energetice, ci pune accentul mai ales pe uriasul potential de inteligenta si inventivitate nationala. S-a pus astfel baza unei economii a cunoasterii, ca element central pentru dezvoltarea durabila in secolul XXI.
Lungul sir de succese economice a fost acompaniat pe scena interna de stabilitate politica si de construirea unei societati bazate pe democratie si valori fundamentale precum: protectia drepturilor minoritatilor nationale si religioase.

In zona politicii externe, Kazahstanul a obtinut aprecieri, la nivel mondial, pentru succesul deosebit al proiectelor de reforma propuse in timpul Presedintiei Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Alte succese extraordinare au fost obtinute in timpul  presedintiei de doi ani (caz unic) la Organizatia Conferintei Islamice, succes ce a transformat Kazahstanul intr-un lider al dialogului intre lumea islamica si lumea occidentala.

Cel mai recent succes diplomatic al Kazahstanului a fost propunerea de a construi o zona de securitate si cooperare in Europa si Asia, propunere lansata in septembrie 2012, la Astana, in cadrul Conferintei pentru Stabilitate in Asia, de presedintele Nursultan Nazarbayev. Aceasta recenta propunere a facut din Kazahstan promotorul unui dialog inter-continental, vast si atotcuprinzator, ce ar putea sa transforme peisajul politic al secolului XXI.

Concluzionand, Kazahstan 2030 a demonstrat a fi nu doar o strategie a succesului pentru Kazahstan, dar si un exemplu pentru toate natiunile lumii asupra modului in care un stat poate deveni un lider regional si mondial prin succesul sau.

Principala caracteristica a planului Kazahstan 2050: intelegerea transformarilor secolului XXI.

In celebra sa lucrare: Cei sapte stalpi ai intelepciunii, faimosul Lawrence al Arabiei nota ca: elementul fundamental al a unui plan este sa raspunda necesitatilor ridicate de timpul sau.

Kazahstan 2050 incepe prin a enumera schimbarile fundamentale ale secolului XXI. Secolul XXI este o perioada a schimbarilor, a accelerarii istoriei, a provocarilor politice, ecologice si economice, o lume complet diferita de secolul XX.

in loc de a forta realitatea sa intre in cadrul planului, strategia Kazahstan 2050 ofera o analiza realista si practica a necesitatilor lumii de azi si a solutiilor disponibile.

Pe baza invatamintelor de pana acum, Kazahstanul a inteles ca realizand o poveste de succes, ce ofera solutii intregii lumi, este cel mai bun mijloc pentru a-si atinge obiectivele, nu doar in propriul interes, dar pentru a aduce valoare si a isi impune prezenta in lume.

Kazahstan 2050: vesti bune pentru poporul kazah.

Kazahstanul a devenit in ultimii 20 de ani o casa a pacii, a intelegerii, a tolerantei  inter-etnice si inter-religioase, ce contrasteaza cu lumea haotica din afara.

Una din explicatii este, fara indoiala, succesul economic de care se bucura Kazahstanul, nu doar una din economiile cu cea mai rapida rata de crestere din lume, dar si o destinatie de top a investitorilor, conform statisticilor economiei mondiale.

Kazahstan 2050 pune bazele unei economii sanatoase, ce isi continua procesul de crestere.

Investiind in protectia sociala si punand bazele unei cresteri interne, sunt componentele cheie ale acestei cresteri economice constante.
Modernizand potentialul economic, investiind in noi tehnologii, sunt toate politicile ce vor asigura competitivitatea economica a Kazahstanului si crearea unei economii bazate pe cunoastere.

Modernizarea economiei se bazeaza si pe transferul de tehnologie, iar acum Kazahstanul devine un campion al modernizarii economice prin transfer de tehnologie. Totodata sistemul educational kazah, in combinatie cu sustinerea spiritului antreprenorial, se constituie in baza revolutiei manageriale ce a plasat Kazahstanul in topul economiilor mondiale, la indicatorii de creativitate si cunoastere incorporate in productia economica.

Extrem de interesant este si noul concept de patriotism kazah. in loc sa joace cartea nationalismului sau a sovinismului, presedintele Nursultan Nazarbayev cere ca traditia, limba si egalitatea de sanse sa se combine intr-un nou model al tanarului kazah, un om de succes: o persoana bine educata, bogata, sanatoasa, ce se bucura de beneficiile unui stat dezvoltat  si ale unei administratii eficiente si de un sistem medical modern. Kazahstanul promite sa puna la bazele planului sau pana in 2050 individul si sansele sale de a invinge in complexul secol XXI.

De la Kazahstan pentru lume. De la lume pentru Kazahstan.

Una din conditiile realizarilor extraordinare ale Kazahstanului in arena nationala si internationala a fost intelegerea faptului ca puternicul Kazahstan nu ar putea sa evolueze singur in lume, dar trebuie sa fie intotdeauna parte a evolutiilor internationale. Sunt multe exemple ce sprijina subpozitia ca acesta a fost baza reusitelor Kazahstanului, in cei 20 de ani de independenta.

Miracolul economic al Kazahstanului s-a bazat pe parteneriatul cu companiile occidentale si cu tehnologia extractiva, dar si pe baza negocierilor politice cu Rusia, pentru a deschide exploatarii zona Marii Caspice.

Expozitia Astana 2017 este o alta proba a lectiei beneficiului dublu pe care Kazahstanul o ofera omenirii. Managementul kazah al exploatarii resurselor energetice, lectiile protectiei ecologice si ale furnizarii de energie pentru viitor, curata si ieftina, sunt lectii ce vor aduce beneficii economiei mondiale si generatiilor urmatoare.

Este aceasta doar o ilustrare a conceptului kazah al obtinerii semnificatiei si importantei globale prin succes.

Dezvoltarea economica a Kazahstanului a transformat tara intr-unul din actorii cheie ai dezvoltarii in Asia si Europa. Kazahstan 2050 promite sa isi continue politicile intelepte: de la Kazahstan pentru lume, de la lume pentru Kazahstan, construind o sinergie ce poate fi doar benefica pentru toate natiunile lumii.

Acum lectiile programului Kazahstan 2050 sunt vizibile pentru toti: un exemplu al unei societati bazate pe oameni liberi, ce construiesc o natiune a viitorului, nu in izolare sau competitie, dar in armonie cu toate celelalte natiuni. in concertul natiunilor Kazahstanul lanseaza o noua voce: o voce a sperantei.

(Anton Caragea – directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here