Jumatate dintre turistii care stau in pensiuni se cazeaza la negru

0
758
vila-sinaia

vila-sinaiaGradul de ocupare oficial din pensiuni este 10,4%, dar patronatele din domeniu raporteaza o cifra dubla, diferenta de turisti nefiind înregistrata, a declarat in urma unei conferinte Cristian Barhalescu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

„Gradul de ocupare oficial în pensiuni este de 10,4%. Exista si un grad de ocupare neoficial, raportat de federatiile patronale din turism si care considera ca uneori se poate duce si catre dublul acestei cifre, pentru ca sunt persoane care înregistreaza numai o parte dintre cei care vin sa se cazeze”, a spus Barhalescu.

El a afirmat însa ca nu poate fi cuantificat cu exactitate numarul turistilor care sunt cazati la negru.

„Putem sa spunem ca este vorba de jumatate din numarul turistilof cazati, dar nu avem în acest moment statistici oficiale. Consideram ca un sistem informatizat de evidenta a turistilor cu siguranta ar aduce numai beneficii si celor care au pensiuni turistice, în sensul ca ar putea în urma evidentelor pe care le depun sa genereze apoi o întoarcere prin investitiile care s-ar face în zona”, a spus el.

Oficialii patronatelor din domeniul pensiunilor au spus ca în acest an numarul de turisti a scazut în Maramures, dar a crescut pe Valea Prahovei.

Secretarul de stat explica aceste informatii prin faptul ca Valea Prahovei s-a promovat mai mult în acest an, spre deosebire de Maramures.

„Cu federatiile din turism încercam sa gasim metode de a-i aduce la oficial pe absolut toti cei care lucreaza corect si ofera servicii de calitate. Încercam sa armonizam legislatia si sa oferim suport celor care investesc în turism”, a mai spus el.

Oficialul MDRT a adaugat ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa sprijine pensiunile pentru a creste media de înnoptare de la 2,4 nopti la 3-4 nopti. Vor fi astfel finantate proiecte de agrement, care îi vor face pe turisti sa ramâna mai multe zile la o pensiune, dar si promovarea în tara si strainatate.

Barhalescu a mai spus ca gradul mic de ocupare al unitatilor de cazare din România, penultimul din Europa, este tras în jos tocmai de pensiuni.

Potrivit datelor Eurostat, gradul de ocupare al unitatilor de cazare din România a fost de 32,9% în vara anului trecut, iar singura tara europeana care sta mai prost la acest capitol este Lituania, cu 31,6%.

„Sunt prea tarani ca sa faca turism, dar n-ar putea face turism daca n-ar fi tarani”, a afirmat oficialul MDRT, referindu-se la proprietarii de pensiuni.

În perioada 7-10 octombrie, la Piatra Neamt va avea loc cea de-a IV-a editie a Congresului European de Turism Rural. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here