Jeffrey Franks: Romania va primi bani doar dupa punerea in aplicare a masurilor de austeritate

0
712
jffmi

jffmiLa sfarsitul misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks a declarat ca in lipsa masurilor luate de Guvern, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB in 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil si ca  se asteapta la o crestere economica abia la finele anului 2011 .

La capatul a doua saptamani de negocieri cu autoritatile romane, misiunea de evaluare de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala a prezentat rezultatele evaluarii Romaniei.

„Situatia economica a Romaniei a fost afectata mai grav decat ne asteptam, din cauza cererii slabe si a mediului extern”, a spus Fabienne Ilkovitz, reprezentatul Comisiei Europene. Din acesta cauza, Guvernul a fost nevoit sa aplice un program de masuri pe care reprezentantul CE le apreciaza ca fiind foarte dure, dar de ne-evitat.

Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks a declarat ca Romania va primi urmatoarea transa de la FMI, de aproape 900 de milioane de euro, doar dupa ce Guvernul va pune in aplicare masurile de austeritate. El a subliniat faptul ca aceste masuri nu au fost impuse Guvernului, care a hotarat singur care este calea spre redresare.
Si reprezentantul FMI a spus ca situatia economica e Romaniei este mult mai grava decit se astepta si spera intr-o reluare a cresterii economice pana la finalul lui 2011, cand tara noastra ar putea ajunge la 3,6%.

In lipsa masurilor luate de Guvern, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% in 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil.

Daca masurile de reducere a a salariilor, pensiilor si a ajutorului de somaj care au fost propuse de Guvern nu isi vor face efectul, Fondul Monetar International va face ajustari, a declarat seful misiunii FMI.

Oficialul FMI a mai anuntat ca guvernul Romaniei va demara reforme in sistemul educatiei si al sanatatii, „pentru a se evita rsipa si ineficienta”, iar eforturile depuse ar putea face posibil un deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011.

Franks a mai spus ca, daca sistemul de colectare a taxelor ar functiona corespunzator, nu ar fi necesara o crestere a acestora si a subliniat importanta masurilor impotriva evaziunii fiscale.

In ceea ce priveste sistemul bancar, Franks s-a aratat multumitde evolutia acestuia. El a remarcat faptul ca bancile straine si-au metinut expunerea pe Romania si si-a exprimat increderea intr-o revenire rapida a creditarii. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here