Irlanda devine a doua tara care apeleaza la ajutorul UE si FMI, criza datoriei suverane euroepene cunoaste o pauza, nu un punct final

0
755

Irlanda a hotarat sa ceara ajutor financiar din partea UE si FMI, devenind a doua tara membra a zonei Euro care solicita un plan de salvare. « Decizia survine dupa o perioada de rezistenta indarjita din partea unui popor cu traditie razboinica, pentru care gestul echivaleaza cu o stirbire a suveranitatii» conform lui Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

 Nevoita sa injecteze capital pentru a sprijini bancile aflate in suferinta dupa colapsul imobiliar, Irlanda ar urma sa marcheze un deficit bugetar record pentru o tara aflata in zona Euro, de aproximativ o treime din PIB. Cu toate acestea, tara nu ar fi fost nevoita sa acceseze din nou pietele pana inspre jumatatea anului viitor, argument pentru opozitia initiala la oferta de finantare a UE. « Incertitudinea a determinat retrageri masive de capital din banci, intre care cea preluata de catre stat, Allied Irish Banks, facand obligatorie interventia pentru restabilirea increderii. in plus, presiunea UE a fost deloc neglijabila, avand in vedere efectul de contagiune asupra altor state percepute a fi intr-o situatie dificila. »
Titlurile de stat portugheze si spaniole au marcat o tendinta descendenta in ultimele saptamani, diferenta de randament fata de titlurile germane crescand. « Cresterea spread-ului in Spania si Portugalia fata de titlurile de stat germane indica ingrijorarea pietelor. Pachetul pentru Irlanda ar urma sa fie finalizat in urmatoarele saptamani, probabil plasat sub 100 de miliarde de Euro. Atentia pietelor s-ar putea concentra de acum incolo asupra altor state aflate in pozitii vulnerabile, precum Portugalia, Italia sau Spania. » adauga Victor Safta.
impreuna, economiile Italiei si Spaniei reprezinta mai bine de o cincime din totalul UE, si o pondere si mai insemnata raportat la membrele zonei Euro. PIB-ul Greciei adunat cu cel al Irlandei atinge 0,4 trilioane de Euro, in timp ce economiile cumulate ale Spaniei si Italiei ajung la o valoare de aproape 4 ori mai mare.
« Daca in cazul Greciei si Irlandei dimensiunea relativa a economiilor fata de ansamblul UE a facut relativ usor de gestionat efortul financiar, in cazul Italiei sau Spaniei problemele pot sa creeze tensiuni mai severe. in piesa crizei datoriei suverane in Europa s-a mai incheiat un act, dar acesta nu este actul final. » concluzioneaza Victor Safta.
****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. in prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 6000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii. Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja). 
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here