Investitorul american Warren Buffett se pregateste de retragere

0
638
warren-buffett-620x434

warren-buffett-620x434Miliardarul american Warren Buffett isi pregateste planul de succesiune la sefia holdingului Berkshire Hathaway, incredintand tot mai multe active spre administrare secunzilor sai preferati, care vor supraveghea detineri de 4 miliarde de dolari fiecare, fata de 2,75 miliarde la inceputul anului.

Ted Weschler si T odd Combs, fosti manageri de fonduri de hedging angajati in ultimii doi ani de Berkshire Hathaway, vor supraveghea astfel operatiuni de 8 miliarde de dolari pentru compania construita de Buffett pe parcursul a 40 de ani.

„Sunt extrem de talentati. Vad foarte, foarte, foarte bine unde suntem acum fata de unde eram acum cativa ani, in privinta activelor administrare de catre succesori”, a spus Buffett la Bloomberg Television.

Buffett (81 de ani) pregateste o noua generatie de lideri care sa preia fraiele companiei dupa retragerea sa.

Pe langa crestrea fondurilor aflate in grija lui Weschler (51 de ani) si Combs (41 de ani), cei doi au capatat autoritatea de a administra activele „exact asa cum considera”, a mai spus miliardarul.

Berkshire Hathaway are un portofoliu de actiuni de 89,1 miliarde de dolari, de care inca se ocupa Buffett. Holdingul are participatii semnificative la companii precum Coca-Cola, Wells Fargo sau American Express.

In ultimele 18 luni, compania a intrat in actionariatul mai multor companii, precum MasterCard, care se aflau printre detinerile fondurilor de hedging administrate de Combs si Weschler.

Buffett a refuzat sa precizeze cine s-a ocupat de acumularea pachetului de 10 milioane de actiuni General Motors, aparute in raportarile Berkshire in primul trimestru al acestui an. Actiunile au fost cumparate la un pret mediu de 24 dolari pe unitate, dar s-au depreciat cu 19% de atunci, incheind saptamana trecuta la 19,62 dolari.

Weschler si Combs au salarii de un milion de dolari pe an, la care se adauga 10% din echivalentul in bani al marjei cu care portofoliile de active administrate depasesc performantele indicelui bursier Standard & Poor’s 500. Compensatia financiara incasata de fiecare dintre cei doi are o componenta bazata pe performantele celuilalt, Buffett stimulandu-i astfel sa lucreze in echipa.

Buffett a anuntat anterior ca, dupa retragere, responsabilitatile sale vor fi impartite intre mai multe persoane. Consiliul executiv a selectat deja urmatorul director general si are doua variante de rezerva, a afirmat in februarie miliardarul, fara a preciza vreun nume. Referitor la fiul sau, Howard, director la Berkshire din 1993, Buffett a spus ca ar face un bun presedinte non-executiv. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here