Investitorii au reactionat in general pozitiv la anuntarea rezultatelor

0
777

Testele de stres «trec testul»:
Investitorii au reactionat in general pozitiv la anuntarea rezultatelor
Euro a reactionat nesemnificativ la rezultatele testelor de stres aplicate principalelor banci din Europa.

 Chiar daca metodologia a fost contestat de unii analisti, rezultatele testelor de stres, impreuna cu evolutiile pozitive inregistrate de unii indicatori din Europa, conduc la cresteri ale burselor internationale.

«Metodologia testelor de stres aplicate bancilor europene a fost contestata de unii analisti, nefiind considerat drept complet relevant in ceea ce priveste <<santatea>> sistemului bancar european si capacitatea sa de a raspunde unor noi provocari. Cu toate acestea, rezultatele testelor au fost, in general, apreciate de catre investitorii internationali drept pozitive : dupa comunicarea rezultatelor, Euro a inregistrat evolutii nesemnificative, iar luni dimineata bursele asiatice- primele deschise- au marcat cresteri. Daca investitorii ar fi considerat testele drept total nerelevante, acestia si-ar fi manifestat neincrederea in moneda europeana care ar fi inregistrat deprecieri majore », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
Pe parcursul intregii zile de vineri, 23 iulie, cand au fost publicate rezultatele testelor de stres, Euro a evoluat de la 1,2886 USD pentru 1 Euro la 1,2915 USD pentru 1 Euro, la inchiderea sedintei de tranzactionare ; in orele de tranzactionare ramase dupa anuntarea rezultatelor, nu au fost inregistrate evolutii majore. De altfel, Euro s-a mentinut in aceleasi marje si luni dimineata, primele cotatii evoluand, la randul lor, in jurul valorilor de 1,2895- 1,2925 USD pentru 1 Euro. Bursele americane au inregistrat, de asemenea, evolutii pozitive dupa publicarea testelor de stres, iar cele asiatice au deschis ziua de luni cu cresteri; in ceea ce priveste bursele europene, acestea erau inchise vineri la ora publicarii rezultatelor.
« Evolutiile pozitive au fost sustinute de anuntarea unor rezultatele pozitive marcate de indicatori importanti privind economia UE : indicele de climat al afacerilor din Germania, calculat de institutul Ifo, a crescut la cel mai inalt nivel dupa anul 2007, economia Marii Britanii a crescut peste asteptari in cel de-al doilea trimestru, respectiv cu 1,1% etc », precizeaza analistii X-Trade Brokers.
Si monedele Central si Est Europene au reactionat in general pozitiv la publicarea rezultatelor testelor de stres : in ultima zi a saptmanii trecute, Leul a deschis sedintele de tranzactionare cu o cotatie de 4,2515 Lei pentru 1 Euro si a inchis vineri seara la un nivel de 4,2537 Lei pentru 1 Euro, dup ce a trecut printr-un maxim de 4,2668 Lei pentru 1 Euro. Luni, Leul a inceput tranzactionarea cu o cotatie de 4,2649 Lei pentru 1 Euro, apreciindu-se usor in primele ore ale diminetii pan la nivelul de 4,2528 Lei pentru 1 Euro. « Leul s-a mentinut in marje de variatie absolut rezonabile, nereactionand violent intr-un sens sau altul dupa anuntarea rezultatelor testelor de stres », subliniaza analistii X-Trade Brokers. Zlotul Polonez s-a apreciat usor pe parcursul zilei de vineri, precum si luni dimineata, iar Coroana Ceh a inregistrat evolutii nesemnificative. Forintul maghiar a inregistrat o depreciere major pe parcursul zilei de vineri, dar aceasta evolutie nu a avut legatura cu testele de stres, ci a fost cauzat de anuntul privind posibilitatea scderii ratingului de tara a Ungariei ca urmare a suspendarii discutiilor cu Fondul Monetar International si UE : forintul a scazut cu 1,47%. « Evolutiile datorate exclusiv sau majoritar rezultatelor testelor de stres anuntate vineri seara sunt cele inregistrate pan cel tarziu luni dimineata ; dupa acest interval de timp, efectele testelor de stres sunt alterate de alte evenimente de pe piata », precizeaza analistii X-Trade Brokers.
« Testele de stres s-au dovedit a fi la fel de importante ca o intreaga serie de indicatori economici, fiind cu nimic mai presus decat acestia. In ultima instanta, reactiile pietei la rezultatele testelor arat increderea in faptul ca, desi nu ii va fi usor, Uniunea European se va descurca in cele din urma cu problemele aparute in urma crizei », a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o cas de brokeraj infiintat in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tri europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizat si monitorizat de institutiile locale care reglementeaz pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaz ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piat de instrumente derivate- Contracte pentru Diferent (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de mrfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaz instrumente derivate pe piata extrabursier, decontrile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piat (institutii financiare, bnci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofer gratuit cea mai competent consultant de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaz lunar un volum ce depseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizat de Comisia National a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevd atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe lun pan la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii v invitm s vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here