Investitor strain: Antreprenorul roman cladeste o afacere intr-un sistem in continua schimbare

0
894

Antreprenorul roman este un super erou pentru ca incearca sa construiasca afaceri intr-un mediu care se schimba constant si neasteptat, iar asteptarile lor privind pretul pe care vor sa-l obtina daca vor sa vanda businessul sunt corecte, a declarat Cezar Scarlat, managing director Arbis Capital.

„Antreprenorul roman este un super erou, trebuie sa cladeasca o afacere intr-un sistem in continua schimbare. El cladeste un business pe nisipuri miscatoare. De aceea, asteptarile sale in momentul in care vrea sa vanda afacerea sunt corecte. Omul a muncit toata viata si isi vinde practic viata. Antreprenorul are o cifra in cap si vrea sa o obtina”, a spus Scarlat la o conferinta pe tema fuziunilor si achizitiilor.

Arbis Capital Partners a cumparat firmele de curierat Cargus si Urgent Curier.

Potrivit consultantilor, dar si a fondurilor de investitii, antreprenorii au inceput sa fie mai deschisi sa atraga parteneri in afaceri, iar fondurile sa reia investitiile in Romania.

in opinia lor, companiile romanesti au inceput sa se gandeasca din nou la crestere, existand un interes tot mai mare din partea antreprenorilor sa atraga investitori pentru a sustine cresterea.

„Suntem pe directia buna si vedem un interes in piata de ambele parti. Exista bani pentru regiune si pentru Romania si de la fonduri de investitii si de la investitori strategici si vad un interes tot mai mare si din partea companiilor romanesti sa atraga investitori”, a declarat Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management&Consulting.

Scarlat a aratat ca Romania este o piata in care nu s-a investit de foarte mult timp si este prima in regiune ca potential de crestere, chiar daca Polonia este pe primul loc ca numar si valoare a tranzactiilor.

„Traditia latina ne face sa fim exagerat de optimisti sau pesimisti, dar lumea a obosit sa fie pesimista. Sunt elemente care duc spre optimism, cum ar fi indicatorii macroeconomici sau politica monetara si fiscala care a fost destul de serios administrata. Avem premise serioase de crestere”, a spus Scarlat.

De asemenea, Alina Stancu Birsan, partener al casei de avocatura Peli Filip, considera ca in prezent exista mai multa activitate in piata de fuziuni si achizitii, dar tranzactiile ar putea sa mai intarzie.

„Este un sentiment de pre-piata decat de piata. Sunt multe discutii, multe tatonari. Pana la faza de concretizare de tranzactii mai trebuie sa treaca timp si energie”, a aratat Birsan.

Dan Farcasanu, director de investitii Resource Partners, fond care a cumparat in acest an reteaua World Class, vede si el o dezmortire a pietei insa atrage atentia ca nu toate sectoarele economice cresc.

„La nivelul fondurilor de investitii simtim o dezmortire a pietei, apar mai multe tranzactii insa au nevoie de timp sa se concretizeze. Bani au fost intotdeauna pentru Romania, dar anii trecuti au fost putine proiecte interesante”, a declarat Farcasanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here