Investitiile BERD din 2012 s-au ridicat la 8,7 mld. euro. Cati bani au intrat in Romania?

0
1106

BERD a investit in Romania circa 600 de milioane de euro in 2012, prin semnarea a 26 de proiecte, potrivit datelor comunicate de Olga Rosca, analist la institutia financiara, anunta Mediafax.

De la inceputul operatiunilor in Romania, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit peste 6 miliarde de euro, in 331 de proiecte.

La nivel international, BERD a finantat anul trecut un numar record de proiecte, oferind un sprijin puternic tarilor in care a investit, intr-un mediu economic deosebit de dificil, se arata intr-un comunicat al bancii.

Potrivit estimarilor preliminare, BERD a investit anul trecut 8,7 miliarde de euro in aria sa operationala traditionala, finantand 388 de proiecte individuale, un numar fara precedent.

In 2011, volumul investitiilor a fost de 9 miliarde de euro, iar numarul proiectelor de 380.

Banca estimeaza ca a obtinut un profit net de circa 1 miliard de euro in 2012, fata de 173 milioane de euro in 2011. in aceste conditii, BERD ramane bine pregatita pentru a sustine economiile emergente in acest an, astfel incat sa fie bine pregatite pentru redresarea economica.

„Conditiile economice au fost in mod special dificile in majoritatea tarilor in care investim. Cu un numar record de investitii, banca a dovedit inca o data ca este un partener serios. BERD va continua sa ajute la revenirea in viitor la o crestere economica sustenabila”, a declarat presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti.

Pe langa investitiile in regiunea sa traditionala, BERD s-a implicat in 2012 in sudul si estul Mediteranei, cu angajamente de 181 milioane de euro in sase proiecte.

Banca a inceput investitii in Egipt, Maroc, Iordania si Tunisia, sustinand procesul de modernizare dupa schimbarile politice din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Pana in 2015, BERD anticipeaza ca va investi pana la 2,5 miliarde de euro pe an in aceasta noua regiune.

in 2013 si anii urmatori, BERD se va concentra pe finantarea proiectelor care pot pregati calea pentru redresare si o crestere economica solida in tarile unde este prezenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here