INTERVIU Claudiu Hategan: „Dezvoltatorii inca nu stiu ce vor in momentul de fata"

0
986
imopedia-hateg

imopedia-hategPrima Casa 2 a incetinit tranzactiile pe piata imobiliara. si asa putine, vanzarile s-au cam blocat de la aparitia programului. In loc sa sporeasca vanzarile, noul program le va reduce, sustin analistii pietei imobiliare.

De ce se va intampla acest lucru, dar si cum arata piata imobiliara in prezent ne spune Claudiu Hategan, branch manager in cadrul companiei de consultata imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
IMOPEDIA.ro: Ce sanse are programul Prima Casa 2 sa miste lucrurile? Se vad schimbari?

Singura schimbare este scaderea cererii pentru apartamentele in blocuri vechi, situatie care vine in urma bulversarii cu programul Prima Casa 2, care de acum urmeaza se se activeze. Parerea mea este ca mai repede a blocat lucrurile decat sa le miste, avand in vedere ca prin varianta a doua a programului au impus si incadrarea pe clasa energetica A, B sau C, in care nu se incadreaza decat imobilele reabilitate termic sau imobilele noi. Iar imobilele noi nu se incadreaza ca buget si sunt putine reabilitate termic.

Practic ce va face, va limita tranzactionarea imobilelor pe acest proiect. Probabil ca va mai scadea pretul pe imobile vechi in cartiere, pentru proprietatile care nu au fost reabilitate termic.

IMOPEDIA.ro: Cat de usor va fi sa construiesti locuinte prin programul Prima Casa 2?
Foarte greu in varianta de asociere, exista foarte putini oameni care reusesc sa faca echipa, in special in domeniul constructiilor. Cladiri in regie proprie nu s-au mai facut de prin anii ’60 cu succes, cand s-au construit asa zisele minivile sau mini blocuri, in special in zonele rezidentiale din Bucuresti, gen Cotroceni. Iar in varianta de single, pentru a construi o casa trebuie sa ai un teren, iar problema cea mai mare este achizitionarea lui. Constructia casei in acel buget de 70.000 de euro nu ar fi o problema, ar fi chiar benefica constructiilor noi acea creditare.

in schimb, inexistenta terenului il face pe client sa acceseze un credit relativ mare, pentru ca preturile terenurilor sunt inca mari si vanzatorii cer foarte mult (din cauza ca nu au un reper in piata pentru ca nu exista tranzactii cu terenuri). Pretul terenului de multe ori depaseste valoarea constructiei viitoare.

IMOPEDIA.ro: Ce segment al pietei imobiliare merge cel mai bine acum?
Nu as putea spune ca exista o diferentiere intre un segment sau altul. Toate segmentele pietei sunt active, adica se vand proprietati pe toate segmentele de piata. Ce simt in schimb este faptul ca exista aceasta schimbare de la Prima Casa varianta 1, la programul Prima Casa varianta 2 si s-au blocat sau mai bine spus au incetinit tranzactiile cu apartamente in cartiere. in schimb pe celelate segmente nu s-a simtit nicio scadere sau crestere. Se vinde pe toate segmentele de piata.
Noi vindem pe segmentul de vile, apartamente in vile si pe segmentul reprezentat de locuintele noi, dar aici se vand doar locuintele finalizate in proiectele existente pe piata.

 

IMOPEDIA.ro: A crescut numarul celor care se orienteaza spre locuinte noi?
Nu as putea spune ca e un „da” sau un „nu” categoric. Deocamdata, nu se simte o reorientare a clientilor pe un anumit segment de piata.

 

IMOPEDIA.ro: Merg mai bine vanzarile sau inchirierile de locuinte?
Vanzarile, categoric.

IMOPEDIA.ro: Despre piata chiriilor ce ne puteti spune?
Se simte o reorientare a clientilor spre confort sporit. in sensul ca sunt foarte multi clienti care pleaca din chirii de garsoniera spre chirii de doua camere, sau din doua camere spre trei camere. Pleaca de la suprafete mici la suprafete mari pentru ca au scazut chiriile, avand pretentia chiar ca si chiria platita pe confort sporit sa fie mai mica decat cea pe care o da in apartamentul de unde vrea sa se mute. Un chirias de doua camere care a inchiriat la 400 euro/luna doreste sa se mute la doua camere la o chirie de 300-350 euro/luna.

Vilele se inchiriaza, dar in special firmelor, mai putin rezidential pentru ca bugetele de inchiriere au ramas in continuare destul de ridicate. Nu pot spune ca este blocata spre inchirierea rezidentiala partea de inchirieri de vile, ci inchirile de vile s-au dus ca specific spre inchirieri ca birouri de firma.
IMOPEDIA.ro:Sunt dezvoltatori care prefera sa inchirieze apartamentele decat sa vanda mai ieftin?
Dezvoltatorii inca nu stiu ce vor in momentul de fata. Din pacate nu au o strategie solida de deblocare a activelor, foarte putini lasa la pret sau cei care lasa la pret considera ca un 5% reducere fata de preturile de lista din 2008 aduce primavara, dar nu se intimpla lucrul acesta.
Cand vorbim de inchiriere se raporteaza la randamentele din piata imobiliara si aplica un randament la un pret care considera ei ca ar fi un pret de tranzactionare. Chiriile pe imobile noi sunt duble fata de chiriile in apartamentele vechi din punct de vedere al pretului pe metru patrat, ceea ce chiriasii nu mai accepta. Prefera un imobil vechi amenajat bine si aranjat de curand, decat un imobil noi.

IMOPEDIA.ro: Va fi soare pe piata imobiliara anul acesta?
Cu siguranta soare va fi si nu este nici frig ca a venit primavara, in schimb ce nu se va intampla, piata nu se va debloca 100% pana ce proprietarii nu inteleg care le este locul in piata sau pozitia in momentul de fata. Va vinde cine este deschis la negociere, cine isi formeaza un pret corect al proprietatii in aceasta perioada si nu un pret pe care si-l doreste, ci unul format in baza cererii si ofertei asa cum se formeaza preturile pe orice piata din lume. (Sursa: media.imopedia.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here