Interes reciproc pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-egiptene

0
835

Suntem in etapa in care putem face lucruri concrete. Desi in primul semestru al acestui an valoarea schimburilor comerciale romano-egiptene s-a cifrat la 443 mil. dolari, in crestere cu 3% fata de perioada similara a anului precedent, exista, inca, pe ambele piete, oportunitati insuficient exploatate. imi exprim convingerea ca relatiile economice dintre tarile noastre pot cunoaste o dezvoltare semnificativa, durabila si predictiva prin concentrarea asupra cooperarii in proiecte industriale, atat green-field, catsi de retehnologizare si extindere a unor capacitati de productie din Republica Araba Egipt, in contextul in care in tara noastra opereaza cele mai mari grupuri industriale din lume, iar specialistii romani se bucura de apreciere in mediul economic egiptean“, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, co-presedinteal Consiliului de Afaceri Egipt-Romania (CAER) si presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in deschiderea celei de a patra sesiuni a Consiliului.

In cadrul acestui eveniment, onorat si de prezenta E.S. Mohamed Alaael din Aly Shawky Elhadidi, ambasadorul R.A. Egipt in Romania, au fost subliniate: interesul celor doua parti pentru dezvoltarea colaborarii bilaterale, complementaritatea celor doua economii, potentialul real pe care il au acestea, avantajele generate de pozitiile geo-strategice ale celor doua tari, precum si necesitatea concentrarii pe elemente concrete, care sa conduca la proiecte ce pot fi implementate cu succes de firme romanesti si egiptene. in opinia participantilor, agricultura, industria de prelucrare a produselor agro-alimentare, industria chimica, turismul, indeosebi cel balnear, tehnologia informatiei sunt domenii-cheie pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale in perioada urmatoare.

Evenimentula fost urmat de un Forum de afaceri, desfasurat pe parcursul zilelor de 16 si 17 septembrie. in acest context, in cadrul celei de a patra sesiuni a Consiliului, E.S. Mohamed Alaael din Aly Shawky Elhadidi, a afirmat:„Egiptul este pregatit pentru afaceri! Sunt sigur ca intalnirile din zilele urmatoare se vor dovedi constructive. Va asigur de intreg sprijinul meu si sper ca aceste evenimente sa se soldeze cu rezultate concrete”. in aceeasi nota s-a situat si interventia ing. Hassan Kamel El Shafei, co-presedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-Romania si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA), care a punctat faptul ca tara sa are foarte multe proiecte de investitii, multe dintre ele cu finantare asigurata.

Din delegatia egipteana, condusa de ing. Hassan Kamel El Shafei, au facut parte reprezentanti ai unor companii ce activeaza in: industria alimentara, turism, inginerie, proiectare si constructii, industria chimica, comert si intermedieri, infrastructura.

Evenimentul se inscrie in sfera preocuparilor constante ale Camerei bucurestene de a dezvolta relatiile economice cu tari din afara Uniunii Europene, cu potential semnificativ de absorbtie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here