Interes pentru impulsionarea cooperării economice româno-ucrainene

0
989

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întrevedere a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu Anna Honcharova, secretar I, coordonator al Secției comercial economice a Ambasadei Ucrainei în România, care a fost însoțită de Oleg Balika, secretar II în cadrul Secției amintite. De asemenea, la întâlnire au participat oameni de afaceri din domeniul infrastructurii portuare și agriculturii.

Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor modalități concrete de colaborare între cele două comunități de afaceri, în contextul dificultăților generate de conflictul din Ucraina pe lanţurile de aprovizionare şi de distribuţie.

În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a facut o prezentare succintă a potențialului economic al Capitalei și a strategiei Camerei bucureștene în domeniul relațiilor externe. subliniind importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu Ucraina. În context, președintele CCIB a exprimat interesul de reluare a colaborării cu CCI teritoriale din țara vecină, cu sprijinul Ambasadei.

Totodată, Iuliu Stocklosa a vorbit despre posibilitatea identificării unor rute alternative pentru transportul cerealelor exportate de Ucraina utilizând infrastructura portuară (fluvială și maritimă) din țara noastră. De exemplu, președintele CCIB a apreciat că Sulina, cu anumite investiții, poate deveni în viitorul apropiat un punct de operare interesant pentru transferul cerealelor din barje în nave maritime, preluând asfel o parte din cantitățile de cereale ce ar urma sa fie încărcate în portul Constanța (deosebit de aglomerat). În opinia președintelui CCIB, la Sulina pot opera chiar firme ucrainene specializate, posesoare a echipamentelor specifice, a căror activitate în porturile de la Marea Neagră din țara vecină este blocată din cauza războiului.

Propunerea președintelui Camerei bucureștene a fost primită cu interes de diplomații ucraineni, care au exprimat întreaga deschidere pentru a promova acest proiect în mediul de afaceri din țara lor. Totodată, au exprimat dorința de a identifica, prin intermediul CCIB, firme care operează în construcții, în vederea participării acestora la procesul de reconstrucție a infrastructurii, obiectivelor industriale și civile distruse de la începutul acțiunilor militare.

Informații de background

În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat un volum record, de 2,4 miliarde USD, în creștere cu 40,5% față de anul anterior, din care importul din Ucraiana a fost în valoare de 1,6 miliarde USD (+50%), iar exportul a fost de 0,8 miliarde USD (+25,5%% faţă de anul 2020). În primele 3 luni ale anului 2022, volumul total al schimburilor a fost de 0,6 miliarde USD (+2,3% față de perioada similară din 2021), din care exportul românesc a fost de 0,2 miliarde USD (-20%), iar importul din Ucraina a fost de 0,4 miliarde USD (+15%).

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here