Interes pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-chineze

0
721

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intrevedere cu Zhang Yujing, presedintele Camerei de Comert pentru Importul si Exportul  de Masini si Produse Electronice (CCCME) din R. P. Chineza, aflat la conducerea unei misiuni economice in tara noastra. intalnirea a facut parte din programul vizitei de lucru in Federatia Rusa si Romania a colegilor chinezi, in tara noastra actiunea desfasurandu-se in perioada 9 -12 decembrie 2015.

Cu aceasta ocazie, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succinta a Camerei bucurestene si a strategiei sale de relatii externe, subliniind excelentele relatii de colaborare dezvoltate de-a lungul timpului cu structuri camerale din R. P. Chineza, inclusiv cu CCCME, relatii care au permis organizarea unor actiuni eficiente, menite sa contribuie la dezvoltarea schimburilor comerciale bilaterale si a cooperarii economice.

„Romania ofera numeroase oportunitati de afaceri si investitionale, atat in domeniul industrial, cat si in cel agricol. Pentru o mai buna cunoastere a acestora de catre oamenii de afaceri din China, va propun organizarea, in primul trimestru al anului urmator, a unui eveniment de promovare la Beijing. Cu aceasta ocazie vor putea fi identificate proiecte mari si foarte mari”, a punctat presedintele CCIB.

De asemenea, in opinia presedintelui CCIB, activarea unui Consiliu de afaceri pe relatia cu China, precum si deschiderea unei expozitii permanente cu produse si servicii romanesti la Beijing, care sa completeze activitatea Biroului de reprezentare deschis de Camera bucuresteana in capitala chineza sunt proiecte care pot contribui semnificativ la dezvoltarea schimburilor economice si comerciale bilaterale.

Zhang Yujing si-a exprimat aprecierea pentru actiunile eficiente organizate in ultimii ani de CCIB si CCCME, in marja memorandumului de intelegere semnat de reprezentantii celor doua organizatii camerale in 2009, si a multumit echipei de relatii externe a Camerei bucurestene pentru implicarea in organizarea vizitei si programului misiunii economice chineze la Bucuresti.

La 30 septembrie 2015, R. P. Chineza era al doilea partener comercial al Romaniei din randul statelor nemembre UE (dupa Turcia si inaintea Federatiei Ruse), cu o valoare a schimburilor de 2,8 miliarde USD, din care importurile din China s-au cifrat la 2,3 miliarde USD, iar exporturile romanesti la 0,5 miliarde USD, China fiind a saptea piata de desfacere a produselor romanesti in randul tarilor partenere, nemembre ale UE. La 31 octombrie 2015, in tara noastra erau inregistrate 11.795 firme cu capital chinez, cu 401 mil. USD capital social subscris, China ocupand locul 19 in topul investitorilor straini din tara noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here