Interes pentru dezvoltarea cooperării economice cu Republica Kazakhstan

0
1326

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) va colabora cu Ambasada Republicii Kazakhstan în România în vederea derulării în condiţii optime a proiectelor sale ce vizează dezvoltarea relaţiilor economice ale companiilor bucureştene cu parteneri din această ţară. Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirii pe care preşedintele Camerei bucureștene, dr. ing. Costică T. Mustață, și vicepreședintele CCIB, Iuliu Stocklosa, au avut-o cu Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Kazakhstan în România.

În deschiderea întâlnirii, dr. ing. Costică T. Mustață a realizat o prezentare succintă a activității CCIB și a strategiei sale de relaţii externe, subliniind că dezvoltarea cooperării economice cu ţările din Asia Centrală reprezintă o prioritate pentru Camera bucureşteană.

În ceea ce priveşte R. Kazakhstan, în opinia preşedintelui CCIB, industria petrochimică, a îngrășămintelor chimice, sectorul echipamentelor industriale, dar și domeniul academic oferă oportunități reale de colaborare, care pot fi valorificate de cele două comunități printr-o mai bună cunoaștere reciprocă și printr-un dialog deschis și pragmatic. În acest context, dr. ing. Costică T. Mustață a apreciat că organizarea la București a unei Zile a Oportunităților de Afaceri, urmată de o deplasare a unei delegaţii româneşti în Kazakhstan reprezintă paşi concreţi în direcţia dinamizării schimburilor bilaterale şi a dezvoltării cooperării economice.

„Deși a înregistrat o creștere importantă în primele 9 luni din 2019 față de anul anterior (+20,8%), exportul românesc atins doar 51 mil. USD, acoperind doar 3,7% din importul cifrat la 1386 mil. USD. ceea ce plasează Republica Kazakhstan în topul țărilor partenere cu deficit al balanței comerciale. Chiar dacă importul se datorează în proporție de 99,5% intrărilor de țiței destinate rafinăriilor Petromidia și Vega cu acționariat majoritar din Kazahstan, se impune o concertare a eforturilor pentru promovarea cu prioritate a exporturilor românești și asigurarea unei tendințe de reducere a debalanței comerciale”, a precizat președintele CCIB în intervenția sa.

La rândul său, vicepreședintele CCIB Iuliu Stocklosa, care a reprezentat Camera bucureșteană în cadrul misiunii economice organizate în marja Comisiei interguveranamentale de colaborare economică România – Kazakhstan, organizată în această țară în 2018, semnând cu acel prilej Acordurile de colaborare dintre CCIB și instituțiile partenere din capitala țării Nur-Sultan (fostă Astana) și Almaty (cel mai mare centru economic), a punctat posibilitățile de colaborare bilaterală în domeniul energetic (echipamente pentru centrale electrice și nuclearo-electrice) și în cel al infrastructurii.

E.S. Nurbakh Rustemov a apreciat proiectele prezentate de conducerea CCIB şi a exprimat întregul său sprijin pentru ca acestea să devină realitate, în beneficiul comunităţilor de afaceri din cele două ţări. Totodată, ambasadorul Kazakhstanului a subliniat interesul țării sale pentru colaborarea cu parteneri români și în domeniul farmaceutic, agro-alimentar și al importului de mobilă din lemn masiv. În acest context, ambasadorul Kazakhstanului în România a apreciat că organizarea la București a unui Forum de afaceri ar fi utilă pentru a deschide canale de comunicare directe între cele două comunități de afaceri. Părțile au convenit ca în viitorul apropiat, oferta membrilor CCIB intresați de acestă piață să fie transmisă Ambasadei, în vederea promovării, prin canale specifice, la nivelul comunității de afaceri din Kazakhstan.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here