Interes pentru dezvoltarea colaborarii economice si comerciale romano-bosniace

0
831

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a avut o intrevedere cu Excelenta Sa dr. Mile Vasic, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Bosniei si Hertegovinei in Romania, aflat la inceputul mandatului sau in tara noastra. in deschiderea intalnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succinta a Camerei bucurestene, subliniind recunoasterea de care se bucura organizatia noastra in tara si strainatate si punctand cateva particularitati ale activitatii CCIB.

in opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea unei „Zile oportunitatilor de afaceri” dedicata Bosniei si Hertegovinei, dar si a unei „Saptamani a produselor bosniace la Bucuresti”; dezvoltarea colaborarii la nivel cameral prin semnarea unor acorduri de colaborare cu CCI Banja Luka si cu CCI Sarajevo; participarea companiilor din Bosnia si Hertegovina, sub pavilion national, la targurile si expozitiile marca ROMEXPO prin intermediul CCIB pot reprezenta pasi concreti si eficienti in directia dezvoltarii relatiilor economice si comerciale romano-bosniace.

„Romania este o tara foarte interesanta pentru afaceri, dar si pentru investitii”, a afirmat presedintele CCIB, apreciind ca organizarea unei misiuni economice din Bosnia si Hertegovina cu prilejul unui eveniment expozitional de top organizat de ROMEXPO ar putea constitui o formula excelenta pentru o mai buna cunoastere a companiilor din cele doua tari, dar si de promovare eficienta a ofertei bosniace pe plan international.

De asemenea, presedintele Camerei bucurestene a prezentat E.S. dr. Mile Vasic proiectul CCIB vizand deschiderea in zona balcanica a unei reprezentante, dublate de o expozitie permanenta cu produse realizate in Romania, dupa un model testat cu succes pe alte piete cu potential pentru Romania. Acesta birou de reprezentare ar urma sa asigure firmelor romanesti intreg suportul de care au nevoie pentru a putea valorifica oportunitatile de afaceri oferite de tarile din Balcani, precum si consultanta si asistenta companiilor din regiune care intentioneaza sa opereze in Romania.

Excelenta Sa dr. Mile Vasic a apreciat potentialul pietei romanesti, subliniind necesitatea unei mai bune cunoasteri reciproce a celor doua comunitati
de afaceri. Ambasadorul Bosniei si Hertegovinei in Romania si-a exprimat intreaga deschidere fata de proiectele prezentate de presedintele CCIB, considerand ca un prim pas poate fi facut in a doua parte a acestui an sau in prima parte a anului viitor prin organizarea in tara noastra a unei expozitii cu produse bosniace.

Schimburile comerciale dintre Romania si Bosnia-Hertegovina au avut o tendinta de creștere dupa 2010, exceptie facand anul 2015, an in care s-au inscris in tendinta generala de comprimare a comertului cu statele nemembre UE, majorarea comertului exterior romanesc anul trecut datorandu-se exclusiv evolutiei comertului intracomunitar. in 2015, exportul in Bosnia si Hertegovina a inregistrat 95,2 mil USD, cu 28,1% sub nivelul anului anterior, iar importul din aceasta tara 55,7 mil.USD cu 12,3% mai putin ca in 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here