Intamplari inedite din istoria notarilor publici

0
1398

Notarii au detinut roluri importante in societate inca din Egiptul antic. Au avut un loc important in istoriei si, de-a lungul a mii de ani, au scris propria istorie.

Astazi, rolul unui notar este capital in existenta noastra. Indiferent daca vorbim despre un notar in Bucuresti sau in orice alt oras, avem nevoie de serviciile notarului public daca vrem sa vindem sau sa cumparam un teren sau o casa, daca incheiem o tranzactie mai importanta sau sa donam un bun, cand primim o mostenire, daca vrem sa legalizam copii de pe inscrisuri etc.

Dincolo de asta, istoria consemneaza cateva fapte interesante legate de notarii publici. Iata cateva dintre ele.

  • Notarii publici erau candva oficiali ai bisericii numiti de Papa. Cand Henric al VIII-lea a separat Anglia de Biserica Romano-Catolica, practica a continuat prin Arhiepiscopul de Canterbury, care era conducatorul notarilor din toata Anglia si din Lumea Noua.
  • In timp ce exploratorii europeni au inceput sa navigheze prin locuri indepartate de pe glob, notarii mergeau alaturi de acestia in expeditii. Monarhiile europene au folosit notarii pentru a documenta toate comorile descoperite. Cand Columb a pornit spre America in 1492, el a facut-o avandu-l alaturi pe notarul Rodrigo de Escobedo.
  • Notarii americani nu au avut parte de o soarta prea buna la inceputuri. Thomas Fugill a fost primul notar din Lumea Noua, fiind numit detinator de inregistrari al coloniei New Haven in 1639. Fugill a fost excomunicat si a revenit in Anglia in 1646, dupa ce s-a aflat ca a falsificat inregistrarile.
  • Unul din principalii comandanti ai armatei confederate in Razboiul Civil American, generalul Robert E. Lee, dupa ce s-a predat la Appomattox, a depus un juramant de amnistie in fata notarului C.A. Davidson jurand loialitate fata de Statele Unite si legile sale. Juramantul a fost pierdut inainte ca Lee sa primeasca raspuns, iar cetatenia sa nu a mai fost acordata cat acesta a fost in viata. Lee a primit cetatenia post-mortem din partea Congresului American in 1975, in urma redescoperirii juramantului notificat de amnistie in documentele Departamentului de Stat.
  • Vicepresedintele SUA John Calvin Coolidge Jr. a fost in vizita la ferma familiei sale din Vermont in vara anului 1923, atunci cand presedintele Warren G. Harding a murit pe neasteptate. John Calvin Coolidge Sr., un notar public si justitiar al pacii, a inregistrat Juramantul fiului sau prin care acesta devenea presedinte al Americii, in salonul casei sale, aceasta fiind singura data cand un presedinte a „numit” de un notar public. Presedintele Coolidge a fost „numit” a doua oara la intoarcerea la Washington, D.C., pentru a evita orice posibila controversa.
  • Mai mult de doua treimi din notarii din SUA sunt astazi femei, dar acest lucru nu a fost intotdeauna. Emily Calkins Stebbens a fost una dintre primele – daca nu prima – femei notar, incepand cu 1866. Abia la sfarsitul anilor 1800, nevoia de notari a determinat accesul larg al femeilor in aceasta breasla.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here