Institutii blocate de proteste in intreaga tara. Presedintele ANAF: Stimulentele pe august vor fi acordate saptamana viitoare

0
518
protestatari

protestatariMii de angajati de la administratiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din directiile de ocupare a fortei de munca si din casele de asigurari de sanatate au oprit lucrul, joi, in semn de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor, care protesteaza pentru a doua zi consecutiv.

 

Joi dimineata au incetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajati din Finante din judetele Cluj, Iasi, Prahova, Buzau, Timis, Constanta, Brasov, Vaslui, Neamt, Galati, Alba, Arad, Gorj, Dambovita, Arges, Bihor, Covasna, Bistrita-Nasaud, Harghita.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, le-a spus, joi, angajatilor care protesteaza in institutie, dupa discutiile cu liderii sindicali, ca stimulentele pe august si septembrie vor fi deblocate, dupa ce o comisie formata din sindicalisti si reprezentanti ai MFP va analiza modul de acordare.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ca stimulentele aferente lunii august vor fi acordate saptamana viitoare angajatilor din Ministerul Finantelor care au contribuit decisiv la cresterea incasarilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale.

„Se vor constitui comisii, prin care se vor acorda stimulente in functie de criterii de performanta, in functie de anumiti indicatori, pentru persoanele care au contribuit decisiv la cresterea incasarilor bugetare sau la combaterea fenomenului de evaziune fiscala”, a spus Blejnar.

El a aratat ca pentru luna august stimulentele vor fi acordate in cursul saptamanii viitoare. Comisiile urmeaza sa stabileasca si stimulentele pentru luna septembrie.

Liderul Aliantei „Sed Lex”, Vasile Marica, le-a transmis protestatarilor din fata sediului Ministerului de Finante ce decizii au fost luate in urma negocierilor cu ministrul Gheorghe Ialomitianu si le-a spus ca de acum inainte ei stabilesc daca mai raman sau pleaca.

„S-a stabilit ca stimulentele sa se dea si acum, si intotdeauna, insa pentru cele restante este nevoie de intocmirea unei liste pe care sa o semneze si cei din teritoriu. in aceasta lista trebuie aratat exact cum sunt impartite aceste stimulente. Listele vor fi verificate de noi, de sindicat si de o comisie din minister. Dar am stabilit, si ministrul a fost de acord, ca stimulentele sa fie semnate si acordate”, le-a spus Marica protestatarilor aflati in fata sediului Ministerului de Finante.

Marica le-a mai spus acestora ca, in timpul intalnirii, ministrul Ialomitianu a promis ca noua lege de salarizare va fi adoptata marti.

O a treia chestiune pentru care a primit asigurari de la ministru a fost asistenta juridica pentru angajatii „din control”, care ar urma sa fie reprezentanti in justitie de juristii statului atunci cand sunt dati in judecata pentru abuzuri.

„Eu i-am spus ministrului ca este prima oara cand am incredere in el si ca daca nu se tine de cuvant ne luam din nou de gat. De acum inainte voi decideti ce faceti, va consultati intre voi si stabiliti daca mai ramaneti sau nu”, le-a spus Marica protestatarilor.

Acestia l-au intrebat nedumeriti daca Ialomitianu a semnat sau nu documentele necesare pentru ca ei sa-si primeasca stimulentele, dar Marica a raspuns ca documentele nu pot fi semnate pana cand listele continand sumele exacte nu sunt verificate de comisia bipartita.

Protestatarii au dorit sa mai stie daca intelegerea despre care le-a vorbit a fost asumata oficial de ministrul Ialomitianu prin vreo semnatura, liderul sindical spunandu-le ca acest lucru nu s-a intamplat.

intrebat daca are incredere in ministru, Marica le-a raspuns protestatarilor: „Eu n-am incredere in nimeni. Am incredere doar in voi”.

Angajatii Caselor de asigurari de sanatate au incetat lucrul

Angajatii Caselor de asigurari de sanatate, inclusiv cei ai CNAS, au oprit lucrul, joi, la ora 12.00, si au iesit din birouri, ramand sa protesteze pe holurile institutiilor, in semn de solidaritate cu colegii lor din finante, munca si administratie.

„Suntem si noi solidari cu ceilalti protestatari. si noi avem multe probleme si nemultumiri”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti.

si angajatii ANOFM protesteaza

si angajatii de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si de la Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti au oprit activitatea, joi, de la ora 9.00 si au iesit pe holurile institutiei, cerand sa primeasca drepturile salariale care le-au fost sistate. Reprezentantii acestora discuta, la ora transmiterii acestei stiri, cu ministrul Ioan Botis.

Unele confederatii sindicale si federatiile din educatie au anuntat ca ii sustin pe angajatii care protesteaza si au cerut Ministerului Finantelor, ANAF si Guvernului sa plateasca de urgenta stimulentele salariale.

Liderii sindicali au anuntat ca, din cauza nemultumirilor care s-au adunat in timp, vor fi protste in cascada in toata tara.

Angajatii din posta si comunicatii s-au alaturat protestelor

Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii, ce reprezinta interesele a peste 30.000 de membri de sindicat din Posta Romana, se solidarizeaza cu actiunile de protest ale angajatilor din sectorul bugetar – functionari publici si personal contractual, politisti, angajati din invatamant sau din sanatate, au anuntat, joi, reprezentantii Blocului National Sindical, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii au anuntat ca membrii organizatiei vor participa la actiunile organizate in solidaritate cu colegii din sectorul bugetar, precum si la protestele decise deja de confederatiile sindicale nationale.

Sindicalistii din Posta si Comunicatii spun ca daca actiunea de protest a angajatilor din sectorul bugetar va continua si saptamana viitoare, vor organiza pichete la toate sediile de prefecturi din tara, iar in Bucuresti vor avea loc actiuni in fata ministerelor unde se desfasoara conflictele de munca.

Zeci de cadre didactice din Capitala protesteaza la sediul Ministerului Educatiei

Cateva zeci de cadre didactice din Capitala protesteaza, joi, la sediul Ministerului Educatiei, in semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate, acestia cerandu-i ministrului Daniel Funeriu sa isi dea demisia si strigand „Dati-ne banii”.

in fata Ministerului Educatiei s-au adunat aproximativ 30 de sindicalisti, afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din invatamant FSLI), care spun ca au venit in semn de solidaritate cu colegii din celelalte sectoare de activitate care au oprit lucrul.

Angajatii din Ministerul Transporturilor protesteaza cu banderole tricolore pe brate, fara sa opreasca lucrul

Angajatii din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) s-au solidarizat, joi, cu colegii lor de la Finante si protesteaza cu banderole tricolore pe brate, fara sa opreasca lucrul, nemultumiti de reducerea salariilor cu 25%, au anuntat reprezentantii Sindicatului Salariatilor din MTI.

„Aceasta miscare de protest se manifesta prin purtarea unei banderole tricolore pe brat, fara intreruperea activitatii. Angajatii MTI isi manifesta nemultumirea cu privire la reducerea venitului cu 25% (real 40%) si solicita majorarea salariului minim pe economie”, au precizat reprezentantii Sindicatului Salariatilor din MTI. (sursa stire si foto: Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here