Început spectaculos de stagiune la Teatrul „Puck”: WonderPuck 2019 aduce la Cluj teatru, muzică, stand-up comedy și acrobații

0
1115

Cea de-a treia ediție a Festivalului stradal WonderPuck va marca între 13 și 15 septembrie începutul stagiunii 2019-2020 la Teatrul de Păpuși „Puck”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj. Două piețe centrale din Cluj-Napoca și curtea Castelului Bánffy de la Bonțida vor găzdui peste 40 de spectacole și artiști din nouă țări.

Artiști din Italia, Olanda, Spania, Ungaria, Turcia, Rusia, Republica Moldova și Marea Britanie vor prezenta spectacole de teatru, acrobație, dar și stand-up comedy și muzică.

„Încercăm să facem o selecție cât mai bună a tuturor spectacolelor. Cele din România sunt, în principal, din teatre naționale, spectacole-cap de afiș în orașele din care vin. Ne dorim să dezvoltăm cât mai mult partea de spectacole pentru tineri și adolescenți, pentru care am constatat o carență pe piața de specialitate. Momentele de stand-up comedy din programul festivalului au fost gândite, astfel, special pentru ei”, a declarat Lavinia Filip, șef al biroului de marketing al Teatrului „Puck”.

La Bonțida, WonderPuck are un caracter social, urmând ca duminică, 15 septembrie, să fie prezentate în curtea Castelului Bánffy spectacole pentru copiii din comunitatea locală, aceștia având, totodată, ocazia de a lua parte la o serie de ateliere de creație dedicate atât lor, celor mici, cât și celor mai mari. De asemenea, va fi organizată și o tombolă, la care participanții au șansa de a pleca acasă cu premii constând în cinci calculatoare performante, de ultimă generație.

„Ne-am propus să dezvoltăm mai mult la această ediție zona de teatru stradal. Vom avea mai multe spectacole itinerante pe Bulevardul Eroilor. De asemenea, decorul festivalului a fost conceput în parteneriat cu artiștii locali: în Piața Unirii vor fi expuse lucrări supradimensionate ale artistului Florin Marc, iar în Piața Muzeului vor fi, de asemenea, expoziții de fotografie și sculptură semnate de Oana Popp, Elena Ilaș și Florin Marin. La Bonțida, artista Kalló Angéla va expune o expoziție de măști realizate din fotografii ale castelului”, a mai spus Lavinia Filip.

O colaborare importantă a Teatrului „Puck” pentru ediția din acest an a festivalului este cea cu Primăria Cluj-Napoca, concretizată prin prezența la festival a lui Frauke Kemmerling, managerul Teatrului ,,Hänneschen” din orașul înfrățit Köln, care va susține un workshop la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Punctul culminant al ediției a treia a WonderPuck va fi un spectacol uriaș – „Jack și vrejul de fasole”, al Teatrului „Ion Creangă” (în Piața Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 14 septembrie), de la ora 20.00, urmat de la ora 21.30 de „Aripi Colorate”, susținut de trupa Close Act Theatre din Olanda, una dintre cele mai importante din Europa.

„Copiii din cluburile Leo ne sprijină atât prin promovare în școlile la care învață, cât și prin voluntariat la festival”, a subliniat Monica Marusciac, reprezentant Lions Club Genesis.

„Ne dorim ca în următorii trei-patru ani WonderPuck să cuprindă cu adevărat toate cartierele Clujului, ca toată lumea să aibă acces la cultură. Avem în vedere și o extindere în țară, a precizat Emanuel Petran, managerul Teatrului „Puck”.

Ca în fiecare an, WonderPuck va avea o tombolă magică pentru copiii care vin la festival cu costume sau măști de carnaval sau, în acest an, cu păpuși meșterite de ei, din materiale reciclate. Vor fi oferite premii cum ar fi ghiozdane, un sejur pe litoralul bulgăresc sau o călătorie Cluj-Istanbul, ambele pentru întreaga familie.

„Cultura este cea care crește și aduce plusvaloare Clujului, fără aceasta nu s-ar putea spune că este un oraș-comoară. Teatrul „Puck” a devenit un stâlp al culturii din Cluj și ne promovează județul în țară și străinătate”, a declarat Vákár István, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

În paralel cu spectacolele de teatru, vor avea loc o serie de ateliere cu activități destinate întregii familii, dar și workshop-uri adresate actorilor și studenților de la facultățile de profil, în baza parteneriatului cu Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Deschiderea oficială a WonderPuck 2019 va avea loc vineri, 13 septembrie, de la ora 16.00, în Piața Unirii, din  municipiul Cluj-Napoca.

Proiectul este realizat de Teatrul de Păpuși „Puck” și Asociatia Esua, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Ambasada Olandei și Lions Club.

 

 

Biroul de presă

12 septembrie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here