În septembrie, Ziua Oportunităților de Afaceri dedicată Republicii Islamice Iran

0
1512

E.S. dr. Seyed Hossein Sadat Meidani, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Islamice Iran în România a efectuat o vizită de curtoazie la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). La întrevederea cu Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene, a participat, de asemenea, Parvin Neginraz, secretar economic în cadrul Ambasadei.

În deschidere, Iuliu Stocklosa a urat bun venit în România și la CCIB noului șef al misiunii diplomatice iraniene din țara noastră, urându-i mult succes în activitate. În continuare, a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureștene și a mediului economic al Capitalei în context național, punctând faptul că Bucureștiul concentrează: 23% dintre comercianții din România, 30% din suprafața de vânzare, 17% din valoarea exporturilor, 32% din valoarea importurilor și 60% din activitatea de cercetare științifică a țării. Totodată, președintele Camerei bucureștene a subliniat recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate și a vorbit despre strategia de relații externe a CCIB, orientată către dezvoltarea relațiilor de cooperare cu statele din afara spațiului comunitar. În acest context, Iuliu Stocklosa a evocat relația tradițională de colaborare în domeniul economic cu R. I. Iran, potențialul celor două economii și o anumită complementaritate a acestora și a exprimat convingerea că există numeroase oportunități de afaceri și investiționale ce pot fi valorificate de oamenii de afaceri din cele două țări. În opinia președintelui CCIB, “Biroul european de asistență și audit cu privire la sancțiuni pentru IMM-uri care tranzacționează în Iran” de la Bruxelles este un instrument util pentru companiile românești care doresc să lucreze pe această piață.

E.S. dr. Seyed Hossein Sadat Meidani a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România, ținând seama de istoricul bun al relațiilor româno-iraniene și a prezentat principalele axe strategice ale economiei țării sale. În ceea ce privește domeniile de cooperare, ambasadorul Iranului în România a amintit: agricultura, industria agroalimentară, echipamentele medicale, tehnologia informației și comunicațiile, industria ușoară și industria petrochimică. E.S. dr. Seyed Hossein Sadat Meidani a subliniat importanța organizării unor manifestări dedicate apropierii celor două comunități de afaceri cu o puternică orientare către rezultate. În acest context, a apreciat ca fiind foarte utilă organizarea convenită de către CCIB și Ambasada Republicii Islamice Iran, în luna septembrie, a unui nou eveniment din seria Ziua Oportunităților de Afaceri dedicat colaborării economico-comerciale bilaterale, cu posibila participare a unei misiuni economice iraniene, ceea ce ar oferi oportunitatea unei puternice componente B2B a evenimentului.

Informații de background

În primele patru luni ale anului 2021 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale româno-iraniene a fost de 87,4 milioane USD (264% față de perioada similară a anului anterior), din care 71,9 mil. USD export românesc, (+387%) și 15,5 mil. USD importuri din Iran (+68%). Republica Islamică Iran se situează pe locul 42 în topul piețelor de destinație a exportului românesc cu o pondere de 0,25% din totalul acestuia și locul 62 între țările de origine a mărfurilor importate de țara noastră, cu o pondere de 0,04%. Creșterile inregistrate în comerțul bilateral, în primele 4 luni din acest an, se datorează comparării cu perioada similar din 2020, când schimburile comerciale au fost grav afectate de situația evoluției pandemiei de Covid-19 atât în cele două țări cât și în plan internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here