In primele noua luni din 2015, ponderea tranzactiilor cu spatii mari peste 3.000 mp ajunge la 60% in totalul pietei de birouri din Bucuresti si din tara

0
994

In primele trei trimestre, cea mai mare „felie” din piata de birouri revine marilor chiriasi: ponderea tranzactiilor cu suprafete mari de birouri, de peste 3.000 mp a crescut si mai mult, la 60%, in 2015, fata de aceeasi perioada din 2014, când reprezenta 37%, conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara ESOP.

Tranzactii cu suprafete de birouri de peste 3.000 mp s-au realizat cu precadere in Bucuresti, dar s-au semnat contracte importante cu suprafete de 3.000 mp si peste, in orase precum Timisoara, Brasov si Iasi.

„increderea in economia romaneasca este in crestere, iar stabilitatea economica si politica din ultima perioada a determinat o parte din companiile de peste 300 de angajati prezente pe piata din România sa reia planurile de expansiune. IT&C, BPO, Share Services, servicii profesionale, automotive, au fost cele mai dinamice domenii in primele 9 luni ale anului 2015, observându-se atât in Bucuresti cât si in tara o crestere a interesului si a suprafetelor inchiriate, iar acest trend credem ca se va pastra si in urmatoarele 24 de luni”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

Printre marii chiriasi care si-au gasit spatii de birouri in 2015 se numara Oracle, Hella, Genpact, KPMG, NNDKN, Luxoft, Siveco si Alcatel.
Anul trecut, in aceeasi perioada –primele trei trimestre – ponderea spatiilor de peste 3.000 mp era de 37% din total, ceea ce reprezenta doar putin peste o treime din totalul tranzactiilor (conform graficului de mai jos).

Crestere cu 22% a suprafetei tranzactionate prin ESOP

La nivelul ESOP Consulting, suprafata totala tranzactionata a fost de 28.234 mp in primele trei trimestre din 2015, cu 22% mai mult decât in aceeasi perioada din 2014, iar suprafata medie a unei tranzactii a crescut cu aproximativ 30%, in aceasta perioada.

Cea mai mare tranzactie realizata de ESOP in 2015 a fost inchirierea unui spatiu de birouri de 4.000 mp, la Timisoara, in cladirea City Business Center.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here