In iunie, Seminar de afaceri romano-chinez pentru promovarea oportunitatilor din domeniul farmaceutic, organizat de CCIB

0
699

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intrevedere cu Excelenta Sa Feihong Xu, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Populare Chineze in Romania, aflat la inceputul mandatului in tara noastra. La intalnire au participat, de asemenea, Liu Qiwei, consilier pentru afaceri economice si comerciale in cadrul Ambasadei, si Mihai Andritoiu, presedintele Sectiunii Comert si vicepresedinte al Camerei bucurestene.

In deschiderea intrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre importanta acordata de catre Camera bucuresteana dezvoltarii relatiilor economice cu R. P. Chineza, concretizata in deschiderea unui Birou de reprezentare la Beijing si in organizarea, atat in China, cat si in Romania, a numeroase misiuni economice, forumuri si manifestari expozitionale. „De exemplu, in 2014 am organizat 14 evenimente dedicate dezvoltarii relatiilor economice si comerciale cu parteneri din China si anul acesta doua”, a subliniat presedintele CCIB.

In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a precizat: „Am inceput deja pregatirile pentru organizarea la Bucuresti, la data de 12 iunie, a unui important seminar de afaceri, la solicitarea Camerei chineze de Comert pentru Import-Export de Medicamente si Produse de Sanatate, eveniment ce va preceda primul Forum China – Europa Centrala si de Est (CEE) al Ministerelor Sanatatii din tarile CEE si China, ce va avea loc la Praga, in perioada 15-17 iunie. Tot in luna iunie dorim sa organizam, in sediul nostru istoric, Ziua oportunitatilor de afaceri dedicata R. P. Chineze.” De asemenea, presedintele CCIB a vorbit despre proiectul Camerei bucurestene de a deschide la Beijing o expozitie permanenta de promovare a produselor si serviciilor oferite de tara noastra, care sa eficientizeze activitatea Biroului sau de reprezentare ce opereaza in capitala chineza din anul 2012.

„Apreciez in mod deosebit implicarea CCIB in promovarea relatiilor economice si comerciale bilaterale. De asemenea, consider ca evenimentele pe care Camera bucuresteana le va organiza in perioada urmatoare si deschiderea expozitiei permanente la Beijing vor avea un rol foarte important in a atrage atentia intreprinzatorilor chinezi asupra pietei romanesti”, a declarat ES Feihong Xu, care a subliniat pozitia deosebita detinuta de CCIB, prin prisma excelentei cunoasteri a pietei, dar si a experientei in organizarea evenimentelor dedicate apropierii celor doua comunitati de afaceri.

In 2014 valoarea schimburilor comerciale romano-chineze a atins nivelul record de 3,9 miliarde USD (+19% fata de 2013). Exportul romanesc s-a majorat cu 14,4% fata de anul precedent, ajungand la aproape 0,8 miliarde USD, valoare ce a pozitionat China pe locul 23 intre pietele de destinatie a exportului romanesc, cu o pondere de 1,1%. Importul a crescut cu 20,2% comparativ cu 2013 si a atins valoarea de 3,1 miliarde USD, China ocupand locul 6 in topul tarilor furnizoare de marfuri in Romania, cu o pondere de 4%. La 28 februarie 2015, in tara noastra erau inregistrate 11.554 societati comerciale cu capital chinez, reprezentand 6% din totalul firmelor cu capital strain inregistrate in Romania, insa valoarea totala a capitalui subscris era de numai 407 milioane USD (adica 0,75% din capitalul strain investit in tara noastra).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here