In ce situatii este recomandata kinetoterapia?

0
1373
Modern rehabilitation physiotherapy worker with senior client

 

Numeroase afectiuni medicale si chiar procesul de recuperare dupa un accident pot fi tratate sau ameliorate prin intermediul unor exercitii fizice, realizate de medici specializati in kinetoterapie.

Kinetoterapia este un tip de terapie care cuprinde numeroase metode si tehnicii de exercitii fizice si care se foloseste in special pentru recuperarea medicala somato-functionala. Principalul rol al acesteia este acela de a restabili anumite functii ale corpului si pentru a regla un dezechilibru de la nivelul organismului.

Tipurile de kinetoterapie

Aceasta terapie poate fi realizata oricarui tip de pacient, indiferent de varsta acestuia, tehnicile si metodele specifice kinetoterapiei fiind adpatate varstei si nevoilor fiecarui pacient. Tocmai de aceea, exista doua tipuri de kinetoterapie si chiar o astfel de terapie prin miscare special dedicata copiilor.

  1. Kinetoterapia profilactica – foloseste exercitiile fizice si masajul medical pentru mentinerea sanatatii sau pentru prevenirea avansarii unor afectiuni medicale cronice. Acest tip de terapie imbunatateste atat sanatatea fizica si psihica, dar contribuie si la cresterea capacitatii de efort fizic si intelectual.
  2. Kinetoterapia de recuperare – este folosita pentru refacerea unor functii ale organismului care au fost afectate fie de un accident, fie de anumite boli, folosindu-se miscarea si exercitiile fizice.

In ceea ce priveste kinetoterapia pediatrica, acesta este un capitol aparte al acestei terapii, care foloseste tehnici adaptate varstei copiilor – bebelusi, prescolari sau scolari – pentru tratarea sau ameliorarea a numeroase boli, de la afectiuni ortopedice sau deformari ale coloanei, pana la malformatii sau boli neurologice.

Ce situatii presupun urmarea unei sesiuni de kinetoterapie?

De obicei, persoanele care au nevoie de kinetoterapie, mai ales pentru recuperare medicala, trebuie sa urmeze sesiuni formate din mai multe sedinte. In acest fel rezultatele pot fi vizibile mai rapid, iar recuperarea mai scurta.

In cazul recuperarii medicale, medicul curant este cel care recomanda urmarea unei astfel de sesiuni, de cele mai multe ori in completarea tratamentului alopat asociat afectiunii medicale de care sufera pacientul. Astfel, kinetoterapeutul face parte dintr-o echipa multidisciplinara care se preocupa de insanatosirea unui pacient.

Pentru efectuarea exercitiilor fizice specifice kinetoterapiei, pacientii merg adesea intr-o clinica de kinetoterapie, unde terapeutii au la indemana toate echipamentele necesare. Exista si situatii in care oamenii pot efectua aceste exercitii si acasa, sub indrumarea unui kinetoterapeut, insa numai cand afectiunea de care acestia sufera nu este foarte grava sau procesul de recuperare este deja intr-o faza avansata, cand majoritatea functiilor au fost restabilite.

Printre afectiunile in care sunt recomandate tehnicile de kinetoterapie sunt:

  • afectiuni reumatologice, cum ar fi gonartroza, poliartitra reumatoida, discopatii, hernie de disc;
  • afectiuni ortopedice, in cazul procesului de recuperare dupa entorse, luxatii, fracturi sau dupa unele interventii chirurgicale;
  • tulburari de statica a membrelor inferioare, precum luxatia congenitala de sold, platfus;
  • afctiuni neurologice: distrofii musculare, pareze, pralizie;
  • afectiuni ale coloanei vertebrale: scolioza, cifroza;
  • alte afectiuni, precum cele cardio-vasculare, gineco-abdominale, ale aparatului respirator, endocrino-metabolice, chiar si sarcina;
  • oboseala, stres cronic, depresie, leziuni sportive.

Prin urmare, tehnicile si metodele de kinetoterapie sunt utile in foarte multe situatii, chiar si pentru a preveni aparitia unora dintre afectiunile prezentate mai sus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here