In ce sectoare de activitate este concentrata aproape jumatate din forta de munca a Romaniei?

0
892

Zece sectoare de activitate concentreaza 48% din forta de munca din Romania si peste 50% din cifra de afaceri realizata de intreaga piata, se arata intr-un studiu citat de Agerpres.

Industria prelucratoare, agricultura, constructiile si invatamantul sunt sectoarele din care au migrat, in ultima perioada, segmente importante ale fortei de munca. Transferul de forta de munca s-a facut si catre zona antreprenoriala, in special catre comert, insa acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influenta pozitiva majora din cauza unor factori obiectivi. in Romania activeaza, conform studiului realizat de ICAP Romania, aproape 200.000 de companii mici si mijlocii in acest domeniu. Majoritatea companiilor mici si medii din Romania isi bazeaza activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adaugata mica – cumpara de la producatori si vand catre alte companii, spre deosebire de o abordare bazata pe productie sau cercetare – domenii care presupun insa un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare inalta.

La finalul anului 2014, in clasamentul primelor 10 sectoare care angajeaza aproape jumatate din forta de munca din Romania conduce comertul cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor. Pe locurile urmatoare sunt comertul cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, transporturile terestre si transporturile prin conducte, constructiile de cladiri, industria alimentara, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de investigatii si protectie, lucrari speciale de constructii, restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie.

in aceste sectoare economice lucrau peste 1,882 milioane de angajati, in crestere cu 2% fata de anul 2013. Primele trei sectoare, ‘Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor’, ‘Comert cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete’, ‘Transporturi terestre si transporturi prin conducte’ angajeaza jumatate din forta de munca activa in cele 10 sectoare si aproape un sfert (949.350) din forta de munca ce activeaza in totalul firmelor care depus raportari in 2014.

Cele 10 sectoare mentionate concentreaza 48% din forta de munca totala si 53% din cifra de afaceri totala (cifra de afaceri ca total al raportarilor din 2014 ale firmelor), in crestere cu 6,2% fata de 2013. Firmele care activeaza in aceste sectoare si care au raportat profit in 2014 au consemnat un rezultat total mai mare cu 25% fata de 2013, in timp ce pierderea raportata de firmele a fost in 2014 cu 15% mai mica decat in 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here