Importurile de carne cresc alarmant!

0
1144

[*][LINK=/exclusiv-ic/interviu/4299-mary-pana-presedinte-acebop-productia-nationala-este-mult-sub-nivelul-de-consum-si-aceasta-situatie-ne-alerteaza?tmpl=component&print=1&layout=default&page=][/LINK] [/*]
[*] [LINK=/exclusiv-ic/interviu/4299-mary-pana-presedinte-acebop-productia-nationala-este-mult-sub-nivelul-de-consum-si-aceasta-situatie-ne-alerteaza?format=pdf][IMG]/templates/ja_teline_iii_v2/images/pdf_button.png[/IMG][/LINK] [/*]
[IMG]/images/stories/stiri_top/2017/mary-pana.jpg[/IMG]Ultimele date ale industriei carnii din România arata ca importurile la pasari au depasit 20%. Importam aproximativ 50% carne de porc, iar 45-50% din ce producem reprezinta purcei tot din import.Despre situatia actuala a zootehniei românesti si previziunile anului 2017-2018 am vorbit cu Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din România, intr-un interviu acordat revistei de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO.

[B]Cum a evoluat sectorul de carne din România, raportat la anul 2016?[/B]

Daca la pasare si porc a crescut atât numarul de sacrificari, cât si greutatea in carcasa, in luna iunie 2017 fata de aceeasi perioada a anului precedent, sacrificarile la bovine, ovine si caprine au inre­gistrat o scadere de 25%. Sectorul profesional de crestere a bovinelor este slab, dar a aparut totusi un interes timid pentru dezvoltarea geneticii in acest sector. Numarul total de bovine la 31 decembrie 2016 era de 2.163.050 capete, din care 1.943.273 in fermele familiale. Daca vorbim de ovine, ofertele de achizitii din partea unor tari terte sunt deja prezente, negocierile cu Arabia Saudita sunt aproape finalizate. Crescatorii spera ca situatiile de scrapie amplu discutate in presa, in ultimul timp, sa nu afecteze eventualele contracte. Sectorul de ovine si caprine cuprindea, la finele anului 2016, un numar de 14.198.819 capete din care 13.717.555 in fermele familiale, dupa cum arata datele MADR. Efectivul de pasari a crescut, la fel si taierile pentru productia de carne. La inceputul lunii ianuarie, statistic aveam in ferme de productie private un numar de 32.356.939 capete si 36.499.123 pasari in fermele de familie. 16% din cantitatea de carne de pasare care a parasit tara a avut ca des­tinatie Marea Britanie, tara care se situeaza pe locul trei in relatia comerciala cu România. Din acest motiv, avem ne­voie de o echipa puternica de negociere la Bruxelles pentru perioada de Brexit, care sa ne sustina interesele comerciale.

[B][/B]

[B]Care este situatia la porc având in vedere cresterea pretului?[/B]

Evolutia pretului la purcei in ultima perioada demonstreaza noua orientare a statelor membre mari producatoare spre vânzare porc gras si reducerea vânzarilor de purcei. Este un semnal de alarma pentru statele membre care nu investesc in reproductie, genetica si cercetare in domeniu. Este si cazul României. Se pare insa ca fermierii isi reduc efectivele si nu mai populeaza ca in anii precedenti. ACEBOP a pus in balanta semnalele comunitare cu situatia nationala si a ajuns la concluzia ca fermierii crescatori de porci se descurca din ce in ce mai greu cu achizitiile de purcei. In perioada aprilie-mai 2017, preturile la purcei au explodat, depasind 80 euro/purcel de 25 de kilograme. Din luna iunie, preturile au inceput sa coboare, iar oferta de purcei a fost redusa. Contractele de livrare nu se mai onoreaza, este un dezastru! Numai 1.743.047 de porcine apar inregistrate in exploatatiile comerciale la inceputul anului, iar aceasta statistica ne alerteaza. La inceputul lunii august, pretul mediu de referinta anuntat de EUROSTAT era de 49,3 euro, cu 10,7% mai mic decât la inceputul lunii iulie. Previziunile europene pâna la sfârsitul anului sunt sumbre, se asteapta o scadere a pietei de piglet cu circa 46%, iar pretul de referinta se pare ca va atinge cotele perioadei septembrie-noiembrie 2015, de aproximativ 35-39 euro/cap purcel. Acum, contractele de achizitii pe care le avem cu Germania, Danemarca, Olanda, sunt doar partial onorate. Piata interna de purcei este insuficienta, cei care fac reproductie isi pot asigura oarecum necesarul lor, iar vânzarile catre terti sunt slabe. Sectorul este in suferinta, avem nevoie urgent de sprijin guvernamental pentru investitii in reproductie. Cum am mai spus, investitiile in zootehnie sunt pe termen lung, iar bancile refuza creditarea. Fara implicarea guvernului, sectorul de porc va fi in scurt timp falimentar. Conjunctura europeana a anului 2017 in sectorul porcului descrisa mai sus are un impact major si asupra sigurantei alimentare a consumatorului român. Desigur ca siguranta nationala este foarte importanta, apreciem eforturile care se fac in acest sens ca membri NATO – de inzestrare a armatei. Dar siguranta nationala are si o componenta alimentara importanta! Avem semnale clare ca am devenit dependenti de alte state membre in planul sigurantei alimentare. Cu cât importam mai mult, cu atât riscul pentru consumator este mai mare. Importurile la pasari au depasit 20%, carne de porc importam aproximativ 50%, iar 45-50% producem, din care jumatate este reprezentata ca materie prima de purceii achizitionati din afara.Mai multe informatii aflati din numarul 54al revistei de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here