Imobiliare.ro: Tendinta de crestere a interesului pentru terenuri in ultimele 12 luni

0
780
terenuri-pamant

Interesul pentru cumpararea de terenuri pentru constructii rezidentiale in principalele sase orase din tara, inclusiv Bucuresti, a crescut semnificativ in ultimele 12 luni, un avans considerabil fiind consemnat in Iasi, unde numarul celor care cauta o astfel de proprietate este cu 183% mai mare, anunta Mediafax.

„O analiza realizata de Imobiliare.ro releva o pronuntata tendinta de crestere a interesului pentru terenuri in ultimele 12 luni. Studiul ia in calcul atat volumul cautarilor pe acest segment, cat si sumele solicitate pentru loturi pretabile pentru constructii in marile orase si principalele localitati limitrofe. Cu o singura exceptie, preturile medii fie s-au mentinut relativ stabile, fie au avut o evolutie clar ascendenta. in zonele marginase ale celor sase centre urbane, valorile de pornire pentru terenuri se situeaza sub pragul de 50 de euro pe metru patrat (inclusiv in preajma Capitalei)”, se arata intr-un studiu al portalului imobiliare.ro.

Dintre orasele analizate (inclusiv Bucurestiul), Iasi conduce detasat la cresterea popularitatii loturilor pentru constructii, in conditiile in care, din primavara lui 2014 si pana acum, numarul celor aflati in cautarea unei asemenea proprietati a crescut cu 183%.

De mentionat este insa ca, fata de celelalte centre regionale, Iasi ocupa totusi ultimul loc ca volum absolut al cererii, situandu-se semnificativ sub rezultatele consemnate in Capitala (cu un minus de circa 88%) sau Brasov (o diferenta de aproape 46%). in ultimul an, valoarea medie de achizitie a unei parcele in zona Iasiului a ramas la aproximativ acelasi nivel, consemnand o variatie de sub 1%. in prezent, pretentiile proprietarilor pornesc de la 8 euro pe metru patrat (pentru un lot de aproape 4.000 de metri patrati din zona Popas Pacurari).

In Capitala si imprejurimi, cautarile pe segmentul terenurilor au sporit cu 79% in ultimele 12 luni, aceasta situandu-se pe locul secund in clasamentul celor mai mari cresteri de interes. Ca volum, cererea din Bucuresti este cu 78% mai mare decat cea consemnata in urmatorul oras clasat, respectiv Brasov. in ultimele 12 luni, pretul mediu solicitat de vanzatori a ramas relativ constant, consemnand doar un avans usor, de 2%. Pretentiile acestora pornesc acum de la 45 de euro pe metru patrat (pentru o parcela de 900 de metri patrati din zona Militari-Chiajna).

In Cluj-Napoca si principalele localitati limitrofe, interesul vizitatorilor pentru parcele pretabile pentru constructii s-a majorat cu 61%, fapt ce situeaza orasul de pe Somes pe locul al treilea in topul realizat de Imobiliare.ro. Pe de alta parte, proprietarii au ridicat stacheta de pret cu circa 10% in perioada mentionata. Un teren in Feleacu, in suprafata de 3.000 de metri patrati, este disponibil spre vanzare cu 24 de euro pe metru patrat.

Tot la capitolul cerere, o crestere anuala importanta, de 57%, a fost consemnata si in Constanta, acesta ocupand pozitia a patra in clasament. Interesant este ca aici a avut loc si cel mai mare avans al pretului mediu cerut de vanzatori, respectiv 27%. in localitatea Lazu, de exemplu, un lot de 400 de metri patrati poate fi achizitionat cu 8.000 de euro, respectiv 20 de euro pe metru patrat.

In Timisoara, cautarile de parcele pentru constructii s-au majorat cu 56% in decursul ultimelor 12 luni – fapt ce a dus si la o apreciere cu circa 16% a preturilor solicitate. in apropiere de fabrica detinuta de Coca Cola la iesirea din Timisoara, un teren de 35.000 de metri patrati este disponibil spre vanzare cu 17 euro pe metru patrat.

Din primavara anului trecut pana acum, orasul de la poalele Tampei a consemnat cea mai redusa crestere a interesului pentru terenuri, respectiv 18%. Exceptand Capitala, Brasovul ocupa insa primul loc intre celelalte mari orase ca volum al cautarilor (la mica distanta de Constanta, Timisoara si Cluj-Napoca). in perioada mentionata, pretentiile vanzatorilor s-au diminuat cu 11%, acesta fiind, de altfel, singurul caz in care au mai avut loc ieftiniri pe piata de profil. in localitatea Sacele, un lot de aproape 30.000 de metri patrati are un pret cerut de 15 euro pe metru patrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here