ICCJ admite recursul in interesul legii privind cresterile salariale in Educatie. Profesorii pot castiga in instanta diferentele salariale cuvenite

0
517
salarii-bani

salarii-baniICCJ a admis recursul in interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la cresterile salariale in Educatie, cadrele didactice avand astfel dreptul la plata diferentelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobata prin legea 221.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursurile in interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Galati si de procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

„Ca efect al deciziilor Curtii Constitutionale prin care au fost declarate neconstitutionale Ordonantele de Urgenta ale Guvernului nr.136/2008, nr.151/2008 si nr.1/2009, dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.15/2008, astfel cum a fost aprobata si modificata prin Legea nr.221/2008, constituie temei legal pentru diferenta dintre drepturile salariale cuvenite functiilor didactice potrivit acestui act normativ si drepturile salariale efectiv incasate, cu incepere de la 1 octombrie 2008 si pana la data de 31 decembrie 2009”, potrivit deciziei luate luni.

Decizia este obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedura civila.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, ca prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse in plata in primele luni ale acestui an.

El a mai spus ca sentintele judecatoresti „sunt neunitare” la nivelul Romaniei, precizand ca acest lucru l-a spus procurorul general, care a formulat un recurs in interesul legii.

„Dupa ce vom avea raspunsul de la ICCJ la recursul procurorului general, vom discuta esalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un raspuns indicat sentintelor pentru toata lumea. Apoi vom vedea cum va fi facuta esalonarea, in functie de modul in care va fi unificarea. Cand venim cu o lege, nu va mai fi posibil sa existe interpretari, asa cum au fost in trecut”, a mai spus Daniel Funeriu.

Ministrul a mai spus ca, dupa ce va exista decizia ICCJ, se va putea vorbi despre „unificare”.

„Dupa ce avem decizia ICCJ, atunci vom putea discuta modul cum unificam pentru perioada trecuta, pentru toata perioada trecuta, unde avem cadre didactice care au pierdut, altele care au castigat din octombrie 2008 pana in decembrie 2009 si cazuri doar pana in martie 2009”, a explicat Daniel Funeriu.

Ministrul Educatiei a precizat ca, in cazul persoanelor care vor da in judecata dupa ce va exista decizia ICCJ, instantele se vor raporta la aceasta decizie a ICCJ.

„Opinia procurorul general este ca ar trebui sa se mearga pe Legea 221 pana la data de 31 decembrie 2009, opinia care se desprinde ca opinie majoritara a instantelor. Cand va exista decizia ICCJ vor incepe discutiile pentru unificare pe trecut, pentru ca oricine va da in judecata dupa acea decizie, pentru o anumita perioada, va trebui sa se raporteze la decizia inaltei Curti. Dupa decizia ICCJ, pot exista noi procese. Decizia ICCJ este valabila pentru noile procese de acum inainte”, a explicat Funeriu.

El a mai spus ca suma anuala care ar rezulta daca s-ar aplica Legea 221 ar fi de doua miliarde de lei anual, adica de 500 de milioane de euro anual.

Coalitia a decis, in sedinta de luni, sa mandateze Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesori.

Guvernul anunta, saptamana trecuta, ca va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Simion Hancescu, declara, vineri, pentru MEDIAFAX ca este catastrofal ce face Guvernul prin anularea platii sumelor castigate in instanta, subliniind ca respectarea deciziilor judecatoresti nu ar fi destabilizat economia.

FSLI preciza ca sunt 7.000 de hotarari judecatoresti irevocabile pentru reincadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoasterea acestor reincadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarari irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care il are un cadru didactic in educatie.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a sesizat ICCJ cu recurs in interesul legii dupa ce s-a constatat ca in practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se refera la cresterile salariale pentru personalul din invatamant. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here