Hidroelectrica si Electrica vor li listate la bursa in iunie

0
937
bursa-valori

Companiile de stat Hidroelectrica si Electrica vor fi listate in iunie, atat la bursa din Bucuresti, cat si la cea din Londra, iar Complexul Energetic Oltenia va iesi pe bursa in octombrie, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al celor trei companii, va plasa pe bursa 51% din capital distribuitorului de energie Electrica SA. inainte de aceasta operatiune, compania va fi divizata prin separarea unei firme care va prelua toate participatiile minoritare detinute la alte societati.

Electrica este actionar minoritar la ENEL Energie Muntenia (unde detine 23,57%), ENEL Distributie Muntenia (23,57%), ENEL Distributie Banat (24,86%), ENEL Distributie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distributie (27%), E.ON Energie Romania (3,78%) si Electrica Soluziona (49%). Totodata, Electrica SA are 0,5% din actiunile Bursei Romane de Marfuri.

„Toate pachetele minoritare de actiuni detinute de Electrica vor fi transferate intr-o societate de administrare a statului”, a afirmat Nita, citat de Mediafax.

Totodata, inainte de listarea la bursa, trei dintre filialele Electrica Serv, firma controlata integral de Electrica SA, vor fi lichidate. Cele trei filiale care vor intra in lochidare deservesc regiunile Banat, Dobrogea si Moldova.

Hidroelectrica va iesi pe piata de capital cu un pachet de 15%. Hidroelectrica are un capital social de 4,47 miliarde de lei si este cel mai mare producator de energie din Romania.

In cazul Electrica si Hidroelectrica, o parte din actiuni vor fi vandute sub forma de certificatele de depozit.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Statul va lista 15% din capitalul companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here