Hidroelectrica-„blat” cu furnizorii?

0
1492

Ministrul Economiei lansează o serie de acuzații incredibile. Virgil Popescu acuză conducerea companiei Hidroelectrica de lipsă de interes pentru dezvoltarea business-ului, dar, și mai grav, de „blat” cu furnizorii pentru a ține ridicat prețul de vânzare al energiei către consumatorii casnici!
Sunt afirmații șocante făcute de Virgil Popescu. Politicianul liberal nu se ferește să spună lucrurilor pe nume – deși are opțiunea să devină furnizor de energie pentru populație, Hidroelectrica nu este interesată. Ba, mai mult, pare că face jocurile concurenței, în ceea ce ar fi cel mai mare act de sabotaj economic la adresa țării din ultimii ani încoace!

Dincolo de interese (liberale), Virgil Popescu spune lucrurilor pe nume, iar în cazul Hidroelectrica problema este una cât se poate de serioasă. Compania poate livra direct către populaţie energie la un preţ mult mai mic decât cel din prezent, ceea ce ar duce la scăderea tarifelor în toată piaţa!
Pentru că șefii companiei nu s-au preocupat de acest aspect, Hidroelectrica „şi-a pierdut recent licenţa de furnizor de ultimă instanţă (FUI). Nu poţi să fii FUI dacă nu ai 3.000 de clienţi şi ANRE le-a retras această licenţă în urmă cu câteva luni. Ce companie eşti tu, fără 3.000 de clienţi naţionali?”. Furnizorul de ultimă instanţă este cel care preia un consumator casnic dacă furnizorul acestuia dă faliment sau nu mai poate livra energie.

Jonglerii cu prețul energiei

„Oferta pe care o are Hidroelectrica, cu 255 de lei pe MWh, este o bătaie de joc! E doar pe site, ei nu o promovează deloc.
Pentru cine este ea, pentru salariaţii lor? Ei nu se duc către oameni să încheie contracte. Să-şi facă un Departament de vânzări cum trebuie! Au doar trei oameni la vânzări. Nu au capacitate de facturare? Să-şi ia un soft!”, a tunat oficialul guvernamental.
Însă la mijloc e mai mult decât nepricepere și am putea intra în zona penalului. Șefii Hidroelectrica fac un joc extrem de periculos, în condițiile în care livrarea de energie către clienţii casnici ar putea fi un business foarte bun pentru firma. În plus, preţul mic al Hidroelectrica ar putea duce la ieftinirea întregii pieţe.
De exemplu, zice ministrul Economiei, „în prezent, Hidroelectrica vinde energia către furnizorii clienţilor casnici cu 140 de lei pe MWh, tarif impus de ANRE. Dar tariful de vânzare către casnic este 255 de lei, deci aproape dublu! Şi pot vinde liniştit cu 200 de lei/MWh, câştigă mai mult decât 140 de lei. Ar trebui să facă o campanie agresivă cu 200 de lei/MWh pe piaţă, câştigă şi ei mai mult decât dacă ar vinde cu 140 de lei unor intermediari şi fac şi presiune pe preţ în jos la toţi ceilalţi”.

Și atunci, de ce Hidroelectrica nu dă atacul și pe segmenul clienților casnici? Din nepricepere? Nțț, zice Virgil Popescu, „nu-i bănuiesc că nu-i duce mintea”. La mijloc este altceva: „Sunt comozi sau sunt mână în mână cu furnizorii, să ţină piaţa în sus. Dar aşa nu merge”.

Ministerul Economiei amenință toate companiile de stat

La 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică se liberalizează total. Cine nu este pregătit să lupte pentru o felie, va fi zburat de concurență. Și de statul român, în cazul Hidroelectrica, după cum dă asigurări ministerul Economiei.
Vom intra prin pârghiile pe care le avem, prin Adunarea Generală, prin Consiliul de Supraveghere şi vom face schimbări efectiv. Vom impune în primul rând schimbarea contractelor de mandat şi vom pune indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţii casnici. Nu-i respectă, pleacă. Nu se poate să fii obişnuit de ani şi ani de zile, ca tu, mare producător, să nu intri pe piaţa de furnizare către clienţii casnici”.

Cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară, Hidroelectrica este o companie deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni).

Sursa: IonCoja.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here