HAC!BD: Numarul cititorilor de benzi desenate din Romania a crescut de 15 ori in ultimii 3 ani

0
891

Potrivit reprezentantilor HAC!BD, editura specializata in comic-books care detine in portofoliu atat titluri fantasy precum „Harap Alb Continua”, cat si science-fiction – „TFB” (Tinerete fara batranete), industria locala de benzi desenate a evoluat semnificativ in ultimii trei ani, atat din punct de vedere al numarului de publicatii, cat si al audientei interesate.

„Daca in 2010 nu exista nicio revista recurenta de benzi desenate in limba romana, iar numarul cititorilor de publicatii straine de acest tip ajungea in 2012 la circa 1.000 persoane, in momentul actual, pe piata locala exista 7 astfel de publicatii, audienta este de 15 ori mai mare, iar initiativele noi sunt din ce in ce mai numeroase”, a declarat Mihai Ionascu, unul dintre fondatorii HAC!BD.

Astfel, desi este o industrie tanara, comparativ cu istoricul altor tari, piata de benzi desenate din Romania se adreseaza unui public larg, format, in principal, din tineri cu varste cuprinse intre 18 – 30 ani, 85% dintre acestia provenind din mediul urban. De asemenea, potrivit datelor companiei, cei mai multi cititori de benzi desenate – 75% – sunt barbati, caracterizati ca fiind pasionati de cultura pop, activi in mediul online si receptivi la inovatiile in tehnologie.

Datele HAC!BD mai arata ca, circa 30% dintre cititorii de benzi desenate prefera sa achizitioneze revista direct din mediul online, in timp ce 15% sunt abonati ai revistelor. Restul cumparatorilor apeleaza la punctele de vanzare clasice – chioscuri, librarii, benzinarii, dar si la evenimentele punctuale in cadrul carora se poate gasi revista.

„Vanzarile revistei emblema a editurii „Harap Alb Continua” in mediul online au fost puternic impulsionate si datorita proiectului SuperErou.ro, dezvoltat de catre echipa Zitec atat in varianta de aplicatie pentru mobil, cat si in magazin virtual. De altfel, mai mult de 25% din incasari provin din vanzarile generate prin www.SuperErou.ro”, a adaugat reprezentantul companiei.

Avand in vedere interesul din ce in ce mai mare al publicului roman, reprezentantul HAC!BD remarca faptul ca multe dintre editurile prezente pe piata locala implementeaza in planurile lor editoriale proiecte de benzi desenate, contribuind astfel la cresterea volumului si valorii pietei, dar si la dezvoltarea acestei industrii tinere. De asemenea, Mihai Ionascu preconizeaza ca, in cativa ani, numarul de romani ce citesc benzi desenate va ajunge la 100.000.

Primul numar al revistei „Harap Alb Continua”, reeditat dupa epuizarea tirajului initial de 10.000 de exemplare

La aniversarea celor trei ani de la lansarea pe piata locala, revista „Harap Alb Continua”, pornita ca o initiativa culturala de a transpune in actualitate valori traditionale romanesti, anunta reeditarea primului numar, care poate fi deja achizitionat din www.SupeErou.ro.

Dedicat atat colectionarilor de benzi desenate, cat si publicului nou al publicatiei, primul episod din revista prezinta „intalnirea cu Spanul” si reda in benzi desenate prima parte a basmului clasic al lui Ion Creanga. Tot in cadrul primului numar, cititorii pot descoperi si elemente noi care lipsesc din basmul orginal, precum povestea originii lui Gerila.

„Decizia de a reedita primul numar al revistei a venit in mod firesc, in urma epuizarii tirajului initial de 10.000 de exemplare si ca urmare a solicitarilor primite de la cititorii noi, care au descoperit de curand publicatia si au ramas placut suprinsi de reinterpretarea moderna oferita de echipa redactionala”, a incheiat Mihai Ionascu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here