Guvernul vrea sa dubleze taxa pe viciu. Cu cat se vor scumpi tigarile?

0
696
tigari

tigariGuvernul intentioneaza, prin proiectul de lege a sanatatii, sa dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de tigari, masura care va duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de tigari, respectiv o crestere cu 15-20% a preturilor, potrivit reprezentantilor industriei.

Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, se instituie „unele contributii”, care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, se spune in proiect.

Astfel, firmele care produc sau importa produse din tutun vor contribui, pentru tigarete si tigari de foi, cu suma de 20 euro/1.000 de bucati.

„Este vorba de o dublare a taxei de sanatate la 20 de euro/1.000 de tigarete. Taxa a fost introdusa in mai 2006. Era o taxa fixa foarte mare. La vremea respectiva, noi apreciam nivelul contrabandei in Romania intre 5% si 8%, iar dupa aceasta taxa aproape ca s-a dublat” , au declarat un oficial al unui mare producator de tigari.

El estimeaza ca impactul in preturi al dublarii taxei va fi o scumpire cu aproximativ 2 lei a pachetului de tigari. Preturile tigaretelor sunt, in magazine, intre 10,5 lei si 13,5 lei, astfel ca o majorare de 2 lei reprezinta o scumpire cu 15% – 20%. tigarile din categoria celor mai bine vandute costa 12,5 lei.

„N-a mai fost niciodata o crestere atat de mare a pretului tigarilor”, au adaugat sursele citate.

Reprezentantii celor trei mari producatori de tigarete de pe piata romaneasca, British American Tobacco, Philip Morris si JTI, se vor intalni vineri dimineata la Ministerul Finantelor Publice cu oficiali ai institutiei, pe care vor incerca sa ii convinga sa renunte la cresterea taxei pe viciu.

Contrabanda cu tigarete s-a mentinut relativ constanta in primele cinci luni ale anului, ajungand in luna mai la 13,3%, fata de 13,4% in martie si 13% in ianuarie, potrivit unui studiu al companiei Novel Research.

in ultimii doi ani contrabanda a scazut de la peste 36% la circa 13%.

„Am facut o simulare si, daca ajunge contrabanda la 36%, asa cum a fost in 2010, la nivelul de azi al taxelor, vorbim de 1,7 miliarde de euro pe care bugetul de stat ii va pierde intr-un an”, a mai spus reprezentantul producatorului de tigarete.

Taxa pe viciu a fost inclusa in urma cu cativa ani in acciza la tigari.(MEDIAFAX)

De la 1 iulie, acciza totala la tigari a urcat de la 76,6 euro/1.000 de tigarete la 79,19 euro/1.000 de tigarete, asa cum este prevazut in calendarul de aliniere a accizelor la tutun, stabilit pana in 2017.

Propunerea Minsterului Sanatatii de de a creste taxa pe viciu de la 10 la 20 de euro/1.000 de tigari nu primit inca avizul Ministerului Finantelor.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here