Guvernul a promis FMI ca taxele locale pot fi majorate cat vor primarii

0
797

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate „la latitudinea” autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.

„Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autoritatilor locale”, este asigurarea transmisa de Guvern catre FMI, in scrisoarea de intentie convenita in aceasta luna, potrivit MEDIAFAX.

Saptamana trecuta, agentia MEDIAFAX a prezentat un proiect de modificare a Codului Fiscal elaborat la nivelul Guvernului, care stabileste ca impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme.

Modificarea va fi argumentata prin „dificultatile financiare” ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.

In prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pana la 20%, limita-maxima calculata fara discriminare atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativa a administratiei publice locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili anual cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de urmatoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum si de necesitatile bugetare locale. La acelasi articol este prevazut ca aceste cote aditionale nu pot fi mai mari de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarare a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc ca majorarea este aplicata fara discriminare intre categoriile de contribuabili.

Guvernul va modifica insa Codul Fiscal si va introduce o noua prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, pana la care pot fi majorate suplimentar impozitele si taxele locale va fi mentinut doar pentru firme.

Executivul arata ca in prezent autoritatile deliberative a administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale de pana la 20% atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

„Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX, la capitolul „schimbari preconizate”.

Aceeasi prevedere se regaseste si in textul proiectului de ordonanta, conform caruia cota aditionala nu poate fi mai mare de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarare a Guvernului decat in cazul persoanelor juridice.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind indexarea taxelor locale pana nu se va intelege foarte clar ca nu Guvernul este cel care mareste aceste taxe si ca actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca acestea doresc.

Hotararea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost insa publicata in Monitor la sfarsitul anului trecut fara alte prevederi explicative, iar premierul a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii care nu majoreaza taxele nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.

La inceputul anului, Guvernul a adoptat o ordonanta care permitea autoritatilor locale sa mentina doar in 2013 taxele locale la nivelul de anul trecut, daca oficialii lcali nu doresc sa le indexeze.

La scurt timp insa, Guvernul a emis o noua ordonanta care obliga primariile cu arierate sa majoreze taxele locale, daca acestea au hotarat deja ca nu le vor creste, iar persoanele fizice care achitasera deja taxele locale nemajorate erau obligate sa achite integral, pana la 30 septembrie, diferenta rezultata din indexare.

Ulterior, intr-o scrisoare transmisa Fondului Monetar International, Guvernul a promis ca se va asigura ca primariile cu datorii vor majora taxele locale in raport cu evolutia inflatiei din ultimii trei ani (16%), ca o masura de a evita acumularea unor noi arierate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here