Guvernul a promis FMI ca elimina subventiile la incalzire cel tarziu pana la sfarsitul lunii august

0
388
caldura-subvetie-calorifer

caldura-subvetie-caloriferGuvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) ca va elimina subventiile la energia termica cel tarziu pana la sfarsitul lunii august, alocatiile pentru incalzire urmand sa fie orientate exclusiv catre persoanele defavorizate, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI.

„Pana la sfarsitul lunii august, vom imbunatati legislatia astfel incat alocatiile de incalzire sa fie orientate catre persoanele vulnerabile ale societatii, generand economii semnificative la buget”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, marti, ca Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu Fondul Monetar International sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale.

seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a precizat, miercuri seara, ca problema subventiei la incalzire a fost discutata in sedinta Guvernului, stabilindu-se ca ministerele Finantelor, Administratiei si Muncii sa prezinte, in urmatoarele saptamani, variante de lucru privind subventiile la energia termica, avand in vedere ca principiul subventionarii nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri.

In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here