Guvernul a lansat o platforma unde poti verifica veniturile si cheltuielile bugetare ale institutiilor publice

0
684

Ministerul Finantelor a lansat o platforma in care cele aproximativ 13.700 de institutii publice vor trebui sa incarce informatii despre cheltuielile si veniturile pe care le au, masura urmand a fi extinsa si pentru companiile de stat si regiile autonome, anunta Mediafax.

”Cresterea transparentei si a eficientei banilor publici reprezinta obiective prioritare ale Ministerului Finantelor. Prin lansarea acestei platforme obtinem atat transparenta in domeniul bugetar, cat si eficienta, prin imbunatatirea managementului resurselor bugetare si prin introducerea unor instrumente de verificare si control bugetar complet, automatizat. Practic toate institutiile din Romania vor trebui sa incarce pe aceasta platforma informatii despre cheltuielile si veniturile pe care le au”, a declarat Anca Dragu la lansarea proiectului ”Transparenta bugetara”.

Ea a spus ca vor fi doua etape ale cresterii transparentei bugetare, respectiv cea lansata vineri, prin care toti vor avea acces la informatii privind veniturile, chetuielile si executia bugetara pentru aproximativ 13.700 de entitati publice din Romania.

”O etapa ulterioara pe care o vom lansa in circa 2 luni extinde acest proces, in sensul ca publicul va avea acces si la informatii de natura numarului si structura institutiilor publice, rapoarte agregate, bugetul, rapoarte financiar-contabile, precum si alte informatii agregate”, a adaugat ministrul de Finante.

Ea a precizat ca, in circa 4 luni, programul va fi extins si in privinta companiilor de stat si a regiilor autonome.

Platforma http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/ este un instrument ce permite monitorizarea executiei bugetare a peste 13.700 de institutii publice.

Ciolos: Proiectul ”Transparenta bugetara” este revolutionar, felicit Finantele pentru efort

Premierul Dacian Ciolos a felicitat vineri conducerea Ministerului de Finante pentru lansarea programului ”Transparenta bugetara”, afirmând ca astfel ministerul se indeparteaza de imaginea o are in mentalul colectiv ca structura ”rigida, inchistata, orientata inspre interior”.

”in paralel cu faptul ca scoatem la lumina informatia, vrem sa o facem si accesibila, printr-un anumit mod de structurare mai intuitiva si mai prietenoasa. Ceea ce este prezentat azi e un prim pas. Multumesc Ministerul Finantelor pentru acest efort. Ministerul Finantelor, de obicei, in mentalul colectiv are câteodata imaginea unei structuri rigide, inchistate, orientate inspre interior. Ma bucur sa vad ca exista deschidere, chiar daca e un efort si din partea celor la Ministerul de Finante”, a declarat primul-ministru la lansarea programului ”Transparenta bugetara”.

El a caracterizat drept ”revolutionar” acest proiect al Ministerului de Finante.

”Este mai ales, iar mie din acest punct de vedere mi se pare revolutionar, un proces de transparenta publica, pentru ca acelasi tip de informatii pe care il avea pâna acum – mai mult sau mai putin usor accesibil – administratia centrala sau Ministerul Finantelor, incepând de acum aceste informatii devin si publice. Deci orice cetatean, orice firma, orice contribuabil poate sa stie de acum modul cum sunt repartizate si modul cum se cheltuie fondurile de catre o administratie publica, central sau locala. Aceasta transparenta permite si transmiterea unor informatii legate de eficienta cheltuirii banului public, dar ar trebui sa permita si inlaturarea unor riscuri de frauda sau de coruptie, pentru ca va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii si cât costa o investitie sau alta, pentru ca de multe ori la noi sunt discutii legate de eficienta cheltuirii banului pentru o investitie sau alta”, a mentionat primul ministru.

Dacian Ciolos a precizat ca acest proiect este un prim pas, pentru ca acest proiect de transparentizare va continua.

”Sunt convins ca cei interesati vor putea descoperi o serie de modalitati de a folosi aceasta informatie, care este una de baza”, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here