Guvernul a decis angajarea raspunderii pentru comasarea alegerilor. Boc: Trebuie sa se stie acum daca alegerile vor fi comasate

0
893
palatul-parlamentului

palatul-parlamentuluiGuvernul a adoptat, luni, proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si promovarea judecatorilor la inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si a decis sa promoveze actele normative prin angajarea raspunderii in Parlament,

a anuntat premierul Emil Boc. Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca Birourile Permanente ale celor doua Camere vor stabili in cursul acestei zile calendarul pentru angajarea raspunderii Guvernului pe legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ.

Blaga a declarat ca in sedinta coalitiei s-a decis angajarea raspunderii pe aceste legi. Presedintele Senatului a precizat ca Birourile Permanente vor stabili luni calendarul pentru asumarea raspunderii si ca, probabil, sedinta Parlamentului pentru prezentarea proiectelor va avea loc joi. sedinta Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza sa aiba loc luni la ora 13.30.

Intr-o conferinta de presa care a urmat sedintei de Guvern, seful Executivului a reluat ideea conform careia comasarea genereaza economii bugetare de cel putin 20 milioane euro intr-un an 2012 dificil din punct de vedere economic.

„Participarea la alegeri este mai buna in cazul comasarii”, a adaugat Boc. Intrebat de jurnalisti care este motivul pentru care Guvernul a decis angajarea raspunderii pentru comasarea alegerilor, premierul a sustinut ca era necesar ca in luna decembrie sa fie cunoscut in mod clar daca aceste doua alegeri vor fi sau nu comasate, iar parlamentarii au posibilitatea sa se „manifeste” in timpul dezbaterilor aferente procedurii.

„Anul 2012 este un an economic dificil, in care trebuie sa evitam orice derapaje cu caracter electoral, care pot periclita situatia financiara a tarii. stim bine ca perioadele de campanie electorala sunt perioade in care lumea este mai putin atenta la ceea ce inseamna consolidarea economica si mai mult tentata la practici si promisiuni populiste si electorale. Dorim ca, in 2012, sa avem mai putina dezbatere care sa produca instabilitate”, a spus Boc.

El a aratat totodata ca proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolva problema revizuirii Constitutiei, pentru o astfel de modificare si inclusiv pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de alesi fiind nevoie si de sprijinul opozitiei. Premierul a precizat ca nu se teme de o eventuala motiune de cenzura depusa de opozitie impotriva Guvernului. Liderii Coalitiei au stabilit, luni, un calendar privind angajarea raspunderii Guvernului pentru comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ, stabilind sa insiste in Parlament ca o eventuala motiune de cenzura sa fie citita luni, 19 decembrie, iar votul sa fie exercitat la 22 decembrie.

Decizia coalitiei este ca Guvernul sa inceapa in aceasta saptamana procedurile de angajare a raspunderii pentru legile privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la ICCJ, propunerea catre Parlament fiind ca asumarea sa fie angajata joi, 15 decembrie.

Amendamentele pentru cele doua proiecte de legi vor fi astetptate de Executiv pana miercuri, 14 decembrie, inclusiv, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Sedinta liderilor coalitiei a precedat reuniunea Executivului. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here