Grupul Praktiker a vandut operatiunile din Romania unui om de afaceri turc

0
943

Grupul german Praktiker a vandut operatiunile din Romania, unde detine 27 de magazine si a inregistrat vanzari de 142 de milioane de euro in anul 2012, omului de afaceri turc Omer Susli, activ in domeniul constructiilor, potrivit unor surse din piata de bricolaj.

Anuntul oficial urmeaza sa fie facut in curand, posibil chiar marti, potrivit Mediafax.

Omul de afaceri, fost presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD), este actionar la o firma de distributie de materiale de constructii, iar tranzactia s-ar fi incheiat luni si da dreptul noului proprietar sa utilizeze brandul Parktiker.

in urma cu o saptamana grupul german a vandut si operatiunile din Ucraina, unde avea patru magazine.

Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta la piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale. in 2012, compania austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est. Ulterior, reprezentantii Praktiker au sustinut ca retailerul nu are in plan sa renunte la filiale importante, precum cea din Romania.

Anul trecut, Praktiker AG, compania-mama a grupului german, a intrat in insolventa.

Afacerile compa­niei de bricolaj, liderul pietei pana in 2009 (258 milioane de euro cifra de afaceri), s-au redus in 2012 la jumatate fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Praktiker are in Romania o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati, potrivit raportului finan­ciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise intre 2005 si 2008, perioada de boom imobiliar. Spatiile in care functioneaza magazinele Praktiker sunt inchiriate.

Ziarul Financiar a scris in octombrie ca reprezentantii Praktiker au apelat la Casa de Insolventa Transilvania pentru servicii de restructurare financiara in afara insolventei, evitand astfel o procedura care in cele mai multe cazuri lezeaza ima­ginea companiilor si afecteaza relatiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piata imo­biliara, Praktiker are semnate chirii cu­prin­se intre 7 si 9 euro/metrul patrat lunar, astfel ca in fiecare an compania pla­teste chirii cuprinse intre 15 si 20 de mi­lioane de euro pentru spatiile ocu­pate.

Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here