Greva din Belgia a schimbat data summitului european. Mario Monti a anuntat ziua de 29 ianuarie

0
647
steag-ue

steag-ueSeful Guvernului italian Mario Monti a anuntat joi ca summitul european, prevazut initial pentru 30 ianuarie, a fost devansat si se va organiza la 29 ianuarie, din cauza unei greve generale ce va avea loc in Belgia in data de 30.

Summitul „a fost devansat pe 29 din motive tehnice”, a declarat Monti in cadrul unei interventii in Camera Deputatilor.

Monti a facut acest anunt in timp ce prezenta rezultatele intalnirii sale cu cancelarul german Angela Merkel si prioritatile altor reuniuni europene, intre care cea din 18 ianuarie de la Londra cu premierul britanic David Cameron, reuniunea Eurogroup si Ecofin (ministri Economiei si Finantelor) din 23 si, respectiv, 24 ianuarie si Consiliul european din 29 ianuarie. Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a anuntat la sfarsitul lui decembrie organizarea unui summit informal al celor 27 de state membre pentru luni, 30 ianuarie. Dar, un preaviz de greva generala a fost depus pentru aceeasi data si exista riscul paralizarii transporturilor.

Miercuri, o sursa europeana a afirmat ca Uniunea Europeana nu exclude schimbarea datei viitorul summit european din acest motiv. La sfarsitul lui decembrie, o miscare sociala de protest fata de reforma pensiilor a paralizat reteaua de transport in Belgia, afectand inclusiv liniile internationale Eurostar si Thalys, care leaga Bruxelles-ul de Londra, Paris si Amsterdam. Summitul de la sfarsitul lui ianuarie urmeaza sa abordeze, teoretic, teme ca locurile de munca si cresterea economica, eclipsate de obicei de criza datoriilor. Acest summit va pregati si reuniunea sefilor de stat si de guvern prevazuta pentru 1 martie si care va fi, de aceasta data, formala. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here