Grecia ramane sub protectia UE-FMI daca face economii de 11,5 mld. euro

0
618
reduceri-cheltuieli

reduceri-cheltuieliGrecia pregateste economii de 11,5 miliarde de euro pentru o perioada de doi ani, pe care le va prezenta la sfarsitul lunii iulie Uniunii si FMI, pentru a ramane sub protectia lor financiara, a declarat vineri o sursa din Ministerul de Finante.

Directorii financiari din ministere s-au reunit vineri pentru a discuta detaliile programului de masuri bugetare cerut de troica creditorilor, respectiv UE-Banca Centrala Europeana (BCE)-FMI, a aratat sursa.

Programul va fi prezentat dupa 24 iulie, cand reprezentantii troicii vor relua la Atena auditul finantelor publice.

Grecia s-a angajat in iarna sa pregateasca pana in iunie noul program de austeritate, in schimbul deblocarii de catre UE si FMI a ajutorului financiar in valoare totala de 240 miliarde de euro, pentru perioada 2010-2014.

Noul guvern condus de conservatorul Antonis Samaras vrea sa isi dovedeasca buna credinta in fata creditorilor institutionali, dupa doua scrutinuri parlamantare marcate de respingerea masiva a austeritatii.

Planul de austeritate in curs de elaborare va fi supus miercuri aprobarii celor trei partide din coalitia guvernamentala, conservatorii din Noua Democratie, condus de Samaras, socialistii din PASOK, condusi de Evangelos Venizelos, si stanga moderata, condusa de Fotis Kouvelis.

Programul va fi aplicat pe parcursul a doi ani, asa cum au convenit liderii eleni si reprezentantii troicii, dar guvernul intentioneaza in paralel sa renegocieze cu partenerii internationali amanarea cu doi ani, pana in 2016, a termenului pana la care trebuie echilibrat bugetul, a spus sursa.

UE si FMI nu au respins in totalitate o astfel de extindere, dar nu au promis inca nimic.

Potrivit acordului initial, economiile de 11,5 miliarde de euro trebuie sa provina din reducerea beneficiilor sociale si prin reduceri ale cheltuielilor in sectorul public, prin eliminarea a 150.000 de locuri de munca pana in 2015.

Ministrul de Finante Yannis Stournaras a declarat, dupa intalnirile avute cu omologii sai europeni, luni si marti la Bruxelles, ca pentru acest an guvernul vrea sa faca economii de circa 3 miliarde de euro.

Guvernul s-a angajat totodata sa accelereze si sa extinda programul de privatizari, care ar trebui sa aduca statului circa 19 miliarde de euro pana in 2015. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here