Grecia nu va plati transa catre FMI si va intra in incapacitate de plata

0
631
dolar

Ministrul grec al Finantelor, Ianis Varoufakis, a confirmat marti ca Grecia nu va plati in urmatoarele ore transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, astfel ca va intra oficial in incapacitate de plati, anunta Mediafax.

intrebat de jurnalisti daca Grecia va achita pana la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro catre FMI, Varoufakis a raspuns: „Nu”.

Afirmatia a fost facuta in contextul speculatiilor conform carora premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras ar incerca sa ajunga la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Tsipras a avut in ultimele ore discutii cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu presedintele BCE, Mario Draghi, si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie marti, aceeasi zi in care statul elen trebuie sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Daca Grecia nu va achita rata catre FMI pana marti la ora 24.00, economia elena va intra oficial in incapacitate de plati, prima etapa inainte de faliment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here