Gitenstein recomanda romanilor sa inlocuiasca expresia "Asta e viata" cu "Yes, we can!"

0
604
yes-we-can

yes-we-canAmbasadorul SUA la Bucuresti Mark Gitenstein a vorbit, in discursul rostit cu ocazia ceremoniei de Ziua Independentei, despre eforturile Romaniei de reformare si modernizare, recomandand inlocuirea expresiei pesimiste des folosite de romani „Asta e viata” cu motto-ul lui Barack Obama „Yes, we can!”.

 

„Aici, in Romania, faceti eforturi de reformare si modernizare a statului si a economiei. Totul pentru a implini visul de a crea acea societate a oportunitatilor, pentru care si-au dat viata tinerii patrioti romani in urma cu 20 de ani. Nu ar trebui sa existe diferente de opinii asupra acestor subiecte si stim ca nu va fi simplu”, a spus ambasadorul, in discursul rostit cu ocazia Zilei Independentei.

El a adaugat ca realizarea unor schimbari reale, de durata, nu este niciodata simpla.

„Asa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbarile pe care doriti sa le obtineti in societatea romaneasca necesita viziune comuna, curaj si hotarare. si, asa cum s-a intamplat si in cazul Statelor Unite, acest angajament fata de idealurile noastre comune necesita o autoevaluare permanenta si o dorinta neobosita de perfectionare” a spus el.

Ambasadorul a adaugat ca in acest sens va fi necesara si „abandonarea completa si ferma a pesimismului transmis de expresia «asta e viata», des folosita in Romania si care sugereaza ca nimic nu se poate schimba”.

„Ea trebuie inlocuita cu motto-ul presedintelui american «Yes, we can» («Da, putem!»)”, a spus Gitenstein.

In discursul sau, ambasadorul SUA la Bucuresti a mai spus ca americanii spera si isi doresc pentru Romania ceea ce isi doresc si pentru SUA, anume ca fiecare cetatean sa poata spune cu incredere ca acest pamant, pamantul romanesc, este si al sau.

„Asa cum stiti, anul acesta sarbatorim 130 de ani de relatii diplomatice. in 1880, anul stabilirii de relatii diplomatice, strabunicul meu, Louis Bralower, a imigrat in Statele Unite, in orasul New York, plecand din Botosani. A parasit Romania urmarindu-si visul de a beneficia de oportunitati economice si libertate religioasa”, a mentionat Gitenstein.

„Noi, americanii, speram si ne dorim pentru Romania ceea ce ne dorim si pentru Statele Unite. Ne dorim ca fiecare cetatean sa poata spune cu incredere ca acest pamant, pamantul romanesc, este si al sau. Personal, sper ca Louis Bralower al anului 2010 nu se va simti constrans sa paraseasca aceasta frumoasa tara si ca va putea sa isi implineasca visurile chiar aici, in Romania. Aceasta este promisiunea Revolutiei Romane si a Razboiului de Independenta American”, a mai spus Gitenstein, in discursul rostit cu ocazia Zilei Independentei.

Ambasadorul s-a referit si la piesa „This land is your land”, care a fost imnul miscarii pentru drepturi civile din anii 1960 din Statele Unite ale Americii, spunand ca aceasta perioada a fost una similara ultimilor 20 de ani din Romania.

„Acea perioada a fost una extrem de tumultoasa si plina de schimbari, asemanatoare ultimilor 20 de ani din istoria Romaniei”, a spus el.

„Prin cuvintele «acest pamant este al tau», Woody Guthrie spune de fapt ca fiecare om reprezinta natiunea. El credea ca guvernul are datoria de a se reforma continuu in incercarea de a implini acel ideal caruia parintii fondatori ai Americii i-au daruit «vietile», «averile» si «onoarea lor sacra». Pentru onoare si libertate si-au dat viata tinerii revolutionari romani in urma cu 20 de ani in lupta impotriva celei mai severe dictaturi comuniste a acelor timpuri”, a mentionat ambasadorul.

El a adaugat ca cel mai de pret bun al SUA il reprezinta cetatenii, dintre care o parte cu radacini romanesti.

„Personal, cred ca bunul cel mai de pret al Statelor Unite nu este forta militara, desi avem cea mai sofisticata armata din lume formata din barbati si femei de un curaj extraordinar. Nici frumusetea si maretia tarii, (…), nici energia si inventivitatea culturii, a artei si muzicii americane apreciate acum aici, in Romania – lucru descoperit dupa ce am mers la concertele sustinute de Bob Dylan si de Aerosmith aici, la Bucuresti. Nu, bunul cel mai de pret al Americii sunt oamenii sai, multi dintre ei cu origini in tari precum Romania si mai ales idealurile si valorile care i-au determinat pe stramosii nostri sa vina in America”, a spus el.

La ceremonie participa cateva sute de persoane, printre care Ion Iliescu, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Mihai Razvan Ungureanu, Sorin Oprescu, Andrei Chiliman, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, Adrian Severin, Constantin Dudu Ionescu, Iulian Fota, Simina Mezincescu, Florin Georgescu, Marian Tutilescu, Laura Codruta Kovesi, Catalin Macovei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here