GARANT cere statului masuri urgente impotriva evaziunii fiscale

0
663

Estimarea GARANT privind evaziunea fiscala in domeniul alcoolului si bauturilor alcoolice pentru 2010 este de 700-750 milioane Euro
Bucuresti, 17 mai 2011- Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice GARANT cere institutiilor abilitate sa ia urgent masuri impotriva companiilor

din domeniu care fac evaziune fiscala si care, practicand un comert ilegal, aduc pagube de zeci de milioane de Euro firmelor care respecta toate prevederile legale, colecteaza accizele, taxele etc.
Piata bauturilor spirtoase se confrunta oricum cu dificultati cauzate de criza economica din ultimii doi ani, consumul ajungand de la o medie de 8,5 litri pe cap de locuitor pe an in 2008 la 6 litri pe cap de locuitor pe an in 2009 si, respectiv, la cca 5 litri anul trecut. “Situatia economica dificila din ultima perioada a favorizat evazionistii si firmele obscure, in timp ce marii producatori au pierdut teren. Este inadmisibil sa fie tolerate pe piata tot felul de practici incorecte, inclusiv vanzarea produselor sub costurile accizelor, practicata de firme care si-au provocat insolventa”, a subliniat Romulus Dascalu, Presedintele GARANT.  “Practicile ilegale din domeniu au condus la o scadere de peste 20% a cotei de piata cumulate de companiile membre GARANT, asa incat comerciantilor din domeniu care activeaza legal le ramane o cota de circa 40% din totalul pietei de profil, restul fiind detinuta de cei care practica un comert ilicit- fie comitand evaziune fiscala cu produse autorizate, fie comercializand bauturi produse << la negru>>, toxice pentru consumatori”, a precizat Romulus Dascalu.
GARANT a lansat un program de actiuni integrate menite sa conduca la diminuarea semnificativa a evaziunii fiscale si a comertului ilegal din domeniu, care aduc grave prejudicii membrilor patronatului, veniturilor statului si sanatatii populatiei. “Initiativele GARANT vor lovi mai multe categorii de evazionisti, incepand cu comercianti de mare calibru. De exemplu, o serie de societati comerciale din domeniu pot <<ocoli>> TVA-ul si impozitele intrucat functioneaza sub <<paravane>> offshore; altii fac comert ilegal in cel mai grosier mod, vanzand la preturi care nu acopera nici macar acciza- evident, intrucat nu o platesc. in toate aceste cazuri, statul poate si trebuie sa ia masuri, incepand cu cele legislative si terminand cu aplicarea acestora si sanctionarea celor care eludeaza legea”, a aratat Romulus Dascalu, Presedintele GARANT.
Initiativele legislative GARANT vor viza inclusiv eliminarea avantajelor fiscale de care beneficiaza producatorii sau importatorii de produse alcoolice care functioneaza sub “umbrele offshore”: patronatul va cere statutului sa introduca impozitarea preturilor de transfer, introducerea taxelor vamale pe importul de materii prime si produsele din paradisurile fiscale etc. “Competitia pe piata romaneasca trebuie sa fie una corecta si sa implice plata datoriilor catre stat: un producator sau importator corect nu poate rezista pe piata luptandu-se cu concurenta unor evazionisti fiscali sau a unor firme care din start pleaca cu avantajul neplatii TVA-ului sau a impozitelor”, a subliniat Romulus Dascalu. “GARANT va sustine initiative legislative dure in sensul practicarii unui comert licit si corect in domeniu; ramane insa problema aplicarii legislatiei si a raspunsului ferm pe care trebuie sa il dea institutiile abilitate sa o aplice: si pana in prezent GARANT a inaintat sesizari catre ANAF, Garda Financiara, DIICOT etc privind practicile unor <<baieti destepti>> din domeniul alcoolului, care deja prejudiciaza statul cu aproape 1 miliard de lei noi, insa nimic nu s-a intamplat- firmele respective continua sa isi vanda produsele…”, a precizat Presedintele GARANT.
Pe de alta parte, masurile de austeritate anuntate de Guvern in 2010 au contribuit la contractia dramatica  a pietei si au condus la o polarizare puternica spre segmentul subeconomic de pret, reprezentat in general de evazionisti, subliniaza de asemenea, membrii GARANT. in 2010, zeci de firme mici si mijlocii au lucrat la jumatate din capacitate. Din acest motiv, peste 7.000 de persoane din industrie si-au pierdut locurile de munca in 2010, potrivit presedintelui GARANT.

Echipa GARANT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here